Arhiva vesti

Odbor za spoljne poslove EP odobriće kandidaturu Varheljija

BRISEL – Dve najveće političke grupe u Evropskom parlamentu rekle su da će podržati mađarskog kandidata Olivera Varheljija za komesara za susedstvo i proširenje, piše Politico.

Da bi dobio zeleno svetlo, Varheljiju je potrebna podrška dve trećine poslanika u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Generalni direktor za komunikacije i portparol Evropskog parlamenta Žom Duš napisao je na tviteru da su koordinatori (lideri poslaničkih grupa EP u AFET-u) dali preporuku za prihvatanje kanditure Varheljija za komesara, na osnovu njegovih odgovora na njihova dodatna pisana pitanja.

Varheljijeva kandidatura je prošle nedelje naišla na neočekivanu prepreku, kada je AFET nakon saslušanja odbio da ga podrži. Poslanici su izrazili zabrinutost zbog njegove nezavisnosti od Vlade Viktora Orbana.

„Neću biti privržen bilo kojem premijeru bilo koje zemlje ili bilo kojeg drugog predstavnika bilo koje vlade, niti ću biti pod njihovim uticajem“, naveo je Varhelji u svojim pisanim odgovorima, prenosi Politico.

Evropski parlament glasaće o novom sastavu Evropske komisije 27. novembra. Očekuje se da će nova Komisija stupiti na dužnost 1. decembra.

 

Izvor: European Western Balkans