Arhiva vesti

Fon der Lajen: EU treba jasno da pokaže da Zapadni Balkan želi na svojoj strani

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Briselu da Unija zemljama Zapadnog Balkana treba jasno da poruči da ih želi na svojoj strani i dodala da veruje da je reformu EU moguće sprovesti paralelno s procesom proširenja.

Govoreći o posledicama blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je podsetila da je već više puta naglasila da takvu odluku smatra strateškom greškom.

"Strateški gledano mislim da je apsolutno važno da Zapdanom Balkanu signaliziramo, što je moguće jasnije, da ih želimo na našoj strani i da smo veoma zainteresovani da se oni približe EU", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle prvog sastanka kolegijuma komesara 4. decembra.

Predsednica Evropske komisije rekla je da su Severna Makedonija i Albanija ispunile sve zahteve EU i da je zato bitno da se "i EU drži ideje otvaranja pristupnih pregovora".

Ona je dodala da je francuski zahtev za reviziju pristupne procedure "takođe legitiman" i da zato treba saslušati sve predloge.

"To je u redu, jer uvek iznova moramo proveravati svoje procedure, da li su još dovoljno odgovarajuće, moderne i u skladu sa trenutnim zahtevima", rekla je.

Ona je međutim izrazila uverenje da promene procedure mogu da teku paralelno s pristupnim pregovorima i založila se da se Severnoj Makedoniji i Albaniji što pre pruži prilika da počnu pristupne pregovore sa EU.

Metodi rada: Za više kod kuće i u svetu

EK je posle prvog kolegijuma komesara saopštila da je Komisija Ursule fon der Lajen objavila metode rada  za narednih pet godina u kojima su na prvo mesto stavljeni kolegijalnost, transparentnost i efikasnost.

Metode rada EK na programu Fon der Lajen Agenda za Evropu sadrže i neke novine, posebno kada je reč o ulozi izvršnih potpredsednika, Visokog predstavnika i potpredesednika.

Takođe se osniva novo telo za koordinaciju spoljnih odnosa - Grupa za spoljnu koordinaciju (EXCO). Novo telo će, pored ostalog, na nedeljnom nivou razmatrati tekuća međunarodna pitanja i koordinisati pozicije koje će biti zauzete u međunarodnim forumima. EXCO će mati centralnu ulogu u usklađivanju unutrašnje i spoljne dimenzije rada Komisije.

Navedeno je i da će nova Komisija nastojati da bude digitalno transformisana administracija okrenuta prema korisnicima i podacima, kao i da će pojačati napore da unapredi ekološki uticaj svojih aktivnosti u oblastima energije, potrošnje vode i papira, upravljanja otpadom i emisije CO2.

 

Izvor: Euractiv.rs