Arhiva vesti

Srbija otvorila Poglavlje 4 u pregovorima sa EU

BRISEL – Srbija je danas na međuvladinoj konferenciji otvorila Poglavlje 4: Sloboda kretanja kapitala, u okviru pristupnih pregovora sa EU.

To je osamnaesto poglavlje od ukupno trideset pet koje je Srbija otvorila od početka pregovora sa EU 2014. godine. U junu ove godine otvoreno je još i Poglavlje 9: Finansijske usluge. Trenutno su dva poglavlja privremeno zatvorena, i to 25: Nauka i istraživanje i 26: Obrazovanje u kultura.

Samo dva otvorena poglavlja u 2019. predstavljaju najslabiji rezultat na ovom polju još od kraja 2015, kada su otvorena prva dva. Naredne 2016. otvoreno je četiri, 2017. šest, a 2018. ponovo četiri. Prema tvrdnjama Ministarstva za evropske integracije, još nekoliko poglavlja je tehnički spremno za otvaranje.

Po prvi put je na konferenciji za medije povodom otvaranja novog poglavlja prisustvovao Oliver Varhelji, koji je od 1. decembra evropski komesar za susedstvo i proširenje. On je rekao da će Evropska komisija u narednom periodu biti potpuno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Proširenje EU će biti moj lični prioritet, a nadam se da ćemo na kraju mandata imati barem jednu zemlju na Zapadnom Balkanu spremnu za pridruživanje EU“, istakao je evropski komesar za proširenje.

Varhelji je takođe najavio da se u januaru očekuje ubrzavanje procesa pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podvukla je da je otvaranjem ovog poglavlja ovim Srbija prešla više od pola tog puta. „Bez obzira na atmosferu koja u poslednje vreme nije bila naklonjena politici proširenja, otvaranjem još jednog poglavlja pokazujemo da je politika proširenja ipak živa“, istakla je Joksimović, uz ocenu da je ovo pozitivan signal čitavom regionu.

Joksimović je izrazila žaljenje što još dva, već tehnički spremna poglavlja, danas nisu otvorena. Komentarišući predlog predsednika Makrona o uvođenju nove metodologije za zemlje kandidate, ona je ocenila da Srbija nije zatvorena za razgovore, ali da bi uvođenje nove metodologije za Srbiju otvorilo nova pitanja, poput toga kako se evaluira dosadašnji proces pregovora.

„Srbija je jedina zemlja koja već pregovara po vrlo striktnoj metodologiji, tako da uslovi pregovora teško mogu biti teži nego što već jesu“, smatra Joksimović.

Pregovaračka poglavlja sadrže pravne tekovine i standarde EU sa kojima država kandidat mora da se uskladi kako bi postala punopravna članica. Najvažnija poglavlja su 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. Nedostatak napretka u ovim poglavljima može da uspori ceo proces pristupanja.

Izvor: European Western Balkans