Arhiva vesti

Podrška građana Crne Gore EU na istorijskom minimimu

Istraživanje "Političko javno mnjenje Crne Gore" pokazalo je da 55% ispitanika veruje da Crna Gora treba da bude članica EU, što je istorijski minimum kada je u pitanju podrška građana EU.

"Ovo predstavlja istorijski minimum kada govorimo o podršci građana EU, još od vremena kada je CEDEM počeo da sprovodi istraživanja, od oktobra 2007. godine", rekao je programski koordinator CEDEM Ognjen Marković.

On je ocenio da su razlozi za takav rezultat višestruki, navodeći da građani percipiraju da je stanje u EU u dubokoj krizi zbog Bregzita i sporijeg procesa pristupanja novih članica EU.

"Što građane navodi na zaključak da potencijalonog učlanjenja Crne Gore neće biti u skorije vreme", naveo je Marković.

On je kazao da je smanjeno i interesovanje za NATO, navodeći da ga ne podržava 42% građana.

Istraživanje koje je rađeno od 1. do 9. decembra, i u kome je učestvovalo 1.009 ispitanika, pokazalo je da 46% građana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem.

Rejting Demokratske partije socijalista je porastao i sada iznosi 37%. Slede Demokrate sa 15%, DF sa 13% i SNP sa 5,8%.

Direktorka CEDEM Milena Bešić je kazala da je u odnosu na prethodno istražavanje pozicija DPS sa 34% povećana na 37%.

"Bez obzira na blagi rast od prošlog istraživanja u julu, DPS beleži rast, ali nije se vratio na poziciju koju je imao u decembru 2018. kad je bilo 41,5%", rekla je Bešić.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović ima najveću prosečnu ocenu, navodi se u istraživanju.

Iza njega je premijer Duško Marković, koji sada ima veću prosečnu ocenu od lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića dok on ima istu prosečnu ocenu kao ministar obrazovanja i lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

Izvor: EurActiv