Arhiva vesti

„Mali Šengen“ otvoren za ceo region, naredni sastanak verovatno u Beogradu

TIRANA – Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Tirani donete su odluke o unapređenju trgovinske razmene između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu, u zavisnosti od dogovora, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.  

Na sastanku kojem su prisustvovali premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a po prvi put i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, između ostalog se razgovaralo se o formiranju “što jedinstvenijeg” tržišta rada. 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je nakon sastanka da će Albanija i Severna Makedonija preuzeti softverski sistem iz Srbije koji će omogučiti građanima te dve zemlje da mogu elektronski da apliciraju za posao, a da će taj sistem otvoriti priliku svim građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije da rade u ove tri zemlje bez dodatni dokumenata, radnih dozvola ili viza.

„Pričali smo o kreiranju mogućnosti da bilo koji građanin sveta kada jednom uđe u ovom regionu da mu više mu ne trebaju dodatna dokumenta kada bude putovao u celom regionu Zapadnog Balkana. Ako Kinez sleti u Beogradu, može slobodno da putuje u svih šest zemalja regiona”, naglasio je Zaev.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pored toga što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Severne Makeodnije rade 24 sata, i carinski timovi imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici.

U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili – šets ili sedam umesto 23 sata.

Očekuje se i implementacija dogovora o tzv. povlašćenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sledećem sastanku, a to podrazumeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

U toku su i razgovori o bezpapirnim sistemima koji bi koristile carinske službe zemalja regiona i druge agencije.

Rama: Kosovo se samoizoluje

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da nema nikakvih dodatnih uslova za uključivanje Kosova u inicijativu „mali Šengen“ i istakao da smatra da „Kosovu nije potrebna samoizolacija“.

„Ako je Kosovu potrebno poštovanje, integracija, ekonomski razvoj, ovo je taj put“, rekao je Rama na konferenciji za novinare u Tirani, posle sastanka sa liderima Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore, upitan da li je bilo nekih dodatnih uslova za učešće Kosova i šta misli o komentarima Hašima Tačija na inicijativu „mali Šengen“.

Rama je rekao da je inicijativa inkluzivna, da nikoga ne isključuje i da bi se bilo kakva uslovljavanja smatrala neprihvatljvim. „Kosovu nije potrebna izolacija, da samo sebe isključuje“, rekao je Rama.

Dodao je da postoje četiri zemlje koje drže vrata otvorena za preostalo dvoje sa Zapadnog Balkana, dodajući da je to pravi put ukoliko Kosovo želi integraciju i ekonomski razvoj.

Đukanović: Crna Gora privržena regionalnim inicijativama

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je danas u Tirani da je Crna Gora posvećena regionalnim inicijativama i da će u narednom periodu učestvovati u razgovorima u okviru inicijative „mali Šengen“ i doprinositi da region Zapadnog Balkana u što bližoj budućnosti ostvari svoju evropsku integraciju.

„To znači da snažno verujemo da su regionalne inicijative odlična prilika da jačamo poverenje i na temelju toga ostvarujemo saradnju koja će doprineti razvoju regiona u celini“, rekao je Ðukanović.

Ðukanović je kazao da je Crna Gora spremna da bude domaćin nekog od budućih sastanaka. 

„Svaka od naših zemalja želi da bude deo EU, ali i svaka želi da evropeizuje svoje društvo i da ljudima u našem regionu obezbedimo da budu deo evropskih vrednosti. To je primarna ordgovornost svih naših vlada. Sve inicijative su neuporedivo smislenije kada znamo da vode ka ostvarenju standarda koji će prokrčiti put ka članstvu u EU“, podvukao je Ðukanović.

Vučić: Za novu agendu rasta potrebna pomoć od međunarodnih finansijskih institucija

„Kroz razgovor sa predstavnicima međunarodnih organizacija zatražili smo podršku i pomoć, kao i za novu agendu rasta sa Svetskom bankom. Tražili smo i podršku projektima kao što je projekat za basen donje Drine koji se tiče Srbije, BiH i Crne Gore, ali i za nove projekte EBRD i EIB“, rekao je Vučić nakon današnjeg sastanka u Tirani.

On je primetio da se povećava trgovinska razmena sa zemljama u regionu i da tu Srbija ima problem sa kosovskom administracijom koja je uvela takse na robu iz Srbije i tako faktički zabranili trgovinu.

Vučić je naglasio da je Crna Gora dobrodošla u inicijativu „mali Šengen“ ukoliko želi da učestvuje, a da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija svakako nastaviti svoj put.

Naredni sastanak u Beogradu

Očekuje se da će naredni sastanak inicijative biti održan u Beogradu krajem januara ili početkom februara sledeće godine. “Nakon tog sastanka, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije već moći da osete koristi od ove regionalne saradnje”, rekao je Zaev.

Zaev je pozvao lidere svih zemalja u regionu da očestvuju na sastanku koji će biti održan u Beogradu. „Nakon Beograda, očekujem da sastanak bude u Podgorici, da budemo tamo i nadamo se da može to da se nastavi i u Prištini ili Sarajevu”, kazao je Zaev.

Kada je reč o evropskim integracijama, on je naglasio da je ova incijativa samo njihovo dodatno ubrzanje i ništa dalje, te da služi otklanjanju netrpeljivosti u regiona na putu ka EU.

Izvor: European Western Balkans