Arhiva vesti

Usvojen Zakon o Bregzitu

Donji dom parlamenta Velike Britanije usvojio je Zakon o Bregzitu kojim se dozvoljava izlazak te zemlje iz Evropske unije do kraja meseca. Tim zakonom se postavljaju uslovi izlaska iz bloka koji je zakazan za 31. januar.

Poslanici su 9. januara glasali 330 za prema 231 protiv. Velika većina koju su na izborima u decembru osvojili konzervativci premijera Borisa Džonsona osigurala je usvajanje zakona, uprkos protivljenju manjih stranaka.

Predlog zakona je usvojen nakon trodnevne rasprave.

Zakon sada treba da prođe Dom Lordova, gornji dom britanskog parlamenta koji može da odloži, ali ne da poništi usvajanje iz donjeg doma.

Britanski ministar za Bregzit Stiven Berkli rekao je da se nada da gornji dom neće pokušati da odloži predlog zakona.

Usvajanje zakona bila je velika pobeda za Džonsona, koji je kao ključni cilj njegovog premijerskog mandata naveo izvođenje zemlje iz EU, piše novinska agencija AP.

Velika Britanija je za izlazak iz EU glasala na referendumu 2016. godine.

Međutim, poslanici u parlamentu su ranije nekoliko puta osujetili pokušaje Borisa Džonsona i njegove prethodnice Tereze Mej da izvedu državu iz EU. Mej je zbog toga u julu podnela ostavku.

Poslednjeg dana januara počeće tek prva faza izlaska, takozvani "prelazni period", predviđen da bi se izbegao nagli prekid veza, tokom kojeg Britanija i EU treba pregovorima da utvrde budući odnos.

Džonson je rekao da Britanija želi sporazum o slobodnoj trgovini, ali ne želi da se pridržava pravila i standarda EU. Velika Britanija želi da se oslobodi propisa EU, kako bi potpisala nove trgovinske sporazume širom sveta.

Zvaničnici EU međutim poručuju da će potpisivanje novog ugovora biti teško.

Izvor: EurActiv