Arhiva vesti

Evropski parlament izabrao Verhofštata za predsedavajućeg Konferencijom o budućnosti Evrope

STRAZBUR – Bivši belgijski premijer i poslanik Evropskog parlamenta ispred partije ALDE Gaj Verhofštat biće predsedavajući Konferencijom o budućnosti Evrope, objavljeno je nakon sporazuma između tri najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, prenosi briselski Politiko.

Evropska narodna partija (EPP), Socijalisti i demokrate (S&D) i Liberali (ALDE) postigli su dogovor o trojci koja bi vodila Konferenciju. Kako je navedeno, uloga predsedavajućeg bi bila da koordiniše i usmerava plenarne sednice i Izvršno veće Konferencije.

Manfred Veber ispred EPP-a biće zadužen za sadržajni rad Konferencije, dok će Socijalisti voditi računa o odnosima sa građanima jer je Evropski parlament istakao da bi voleo da građani EU igraju veću ulogu u tom procesu, kroz organizovanje tzv. agora na kojima bi učestvovalo između 200 i 300 ljudi iz država članica.

Evropski parlament svojom rezolucijom predložio je da i zemlje kandidati uzmu učešća u radu Konferencije o budućnosti Evrope. Prošlog meseca Evropski savet razmotrio je ideju o ovoj Konferenciji koja počinje 2020. i završava se 2022. Savet je zatražio od hrvatskog predsedništva Saveta EU da radi na utvrđivanju stava Saveta o sadržaju, obimu, sastavu i funkcionisanju takve konferencije i da na osnovu toga sarađuje sa Evropskim parlamentom i Komisijom.

Izvor: European Western Balkans