Arhiva vesti

HRW: U 2019. Srbija ostvarila mali napredak u zaštiti ljudskih prava

NJUJORK – Srbija je u 2019. godini ostvarila mali napredak na polju unapređenja zaštite ljudskih prava, ocenjuje se u godišnjem izveštaju organizacije Human Rights Watch (HRW) o stanju ljudskih prava u svetu.

HRW navodi da su suđenja za ratne zločine u Srbiji spora, kao i da im nedostaje neophodna politička podrška. Sistem azilne zaštite ostaje manjkav, sa niskom stopom pruženih utočišta, dok uslovi rada novinara ostaju prekarni, a prate ih i napadi zbog izveštavanja o osetljivim temama. U dijalogu Beograda i Prištine nema pomaka, navodi se u izveštaju.

Medijski pluralizam ugrožen

Novinari u Srbiji nastavljaju da se suočavaju sa napadima i pretnjama, podseća HRW i ocenjuje da provladini mediji često napadaju nezavisne medije i novinare, etiketirajući ih kao „izdajnike“ i „strane plaćenike“.

Medijski pluralizam ugrožen je zbog činjenice da je većina medija zastupa stavove vladajuće Srpske napredne stranke.

Samo u prvoj polovini prošle godine, između januara i jula, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) registrovalo je 8 fizičkih napada i 19 slučajeva pretnji i zastrašivanja novinara.

Prema indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, Srbija je 2019. godine sa 76. mesta pala na 90, podseća HRW.

Spora pravda za ratne zločine

HRW ocenjuje da su suđenja za ratne zločine u Srbiji spora, kao i da ih prati odsustvo političke volje, kao i adekvatnih resursa sa jakim mehanizmima podrške svedocima. Mali broj procesa i donetih presuda protiv visokih zvaničnika ostaje problematičan, navodi se u izveštaju.

Zabrinjavajuć odnos prema ranjivim grupama

HRW podseća na izveštaj LBGT+ organizacije DA SE ZNA! koja je između januara i avgusta zabeležila 17 fizičkih napada i 5 slučajeva pretnji upućenih pripadnicima LGBT+ zajednice.

Iz HRW ocenjuju da su istrage ovih slučajeva često spore, kao i da oni retko dobijaju sudski epilog.Oni takođe podsećaju na nepovoljan izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije za 2019. godinu, u kojem EK poziva Srbiju da poveća mere zaštite prava LGBT+ populacije, osoba sa HIV/AIDS-om, kao i osoba sa invaliditetom.

Osim toga, HRW ističe da je evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović u maju apelovala na Skupštinu Srbije da ne usvaja izmenu Krivičnog zakonika kojom je uvedena kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, podsećajući Srbiju na njene obaveze kao potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ova odredba usvojena je 21. maja prošle godine, zajedno sa ostalim izmenama Krivičnog zakonika.

HRW takođe podseća na izveštaj specijalnog izvestioca UN-a za torturu i druge oblike surovog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, u kojem se izražava velika zabrinutost zbog proizvoljnog policijskog zadržavanja i metoda ispitivanja. Vlastima u Srbiji tada je upućen apel da uvedu nezavistan i efektivan sistem žalbi, kao i da usvoji potrebne propise koji bi osigurali moderan, forenzički istražni postupak, koji bi uključivao pretnje i kažnjavanje.

HRW je međunarodna nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem i lobiranjem u oblasti ljudskih prava od 1978. godine. Sedište organizacije je u Njujorku, SAD. Međunarodna kampanja za zabranu upotrebe mina, čiji je HRW jedan od pokretača, dobila je Nobelovu nagradu za mir 1997. godine zajedno sa aktivistkinjom Džodi Vilijams.

Izvor: European Western Balkans