Arhiva vesti

Fon der Lajen i Mišel potpisali sporazum o Bregzitu, sad ide u Evropski parlament

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel potpisali su 24. januara sporazum o razlazu EU sa Velikom Britanijom i on sada može da ide na ratifikaciju u Evropskom parlamentu.

"Šarl Mišel i ja smo upravo potpisali sporazum o izlasku Velike Britanije, čime se otvara put za njegovu ratifikaciju u EP", napisala je Fon der Lajen u Tviter poruci.

Sa odobrenjem Ursule fon der Lajen i Šarla Mišela tekst će sada biti podnet Evropskom parlamentu 29. januara na ratifikaciju.

Zatim će 30. januara diplomate članica EU pismeno odobriti sporazum, čime se osigurava da Velika Britanija organizovano izađe iz Unije 31. januara u ponoć, prenosi AFP.

"Stvari će se neizbežno promeniti, ali naše prijateljstvo će ostati. Počinjemo novo poglavlje kao partneri i saveznici", napisao je Mišel u Tviter poruci na svom zvaničnom nalogu. On je dodao da želi da novu stranicu pišu zajedno.

Pregovarač EU za Bregzit, Francuz Mišel Barnije, prisustvovao je potpisivanju organizovanom rano jutros u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Sporazum treba da bude poslat u London da ga potpiše premijer Boris Džonson.

Britanska kraljica Elizabeta Druga 23. januara je dala svoje kraljevsko odobrenje tekstu kojim se reguliše razlaz sa EU posle 47 godina.

"Ponekad nam se činilo da nikada nećemo doći do cilja, ali jesmo", rekao je tada britanski premijer Boris Džonson i dodao da se sada mogu zaboraviti "nesuglasice i podele poslednje tri godine (pregovora) i da se zemlja okrene ka uspostavljanju vedre i uzbudljive budućnosti", preneo je AFP.

Dan pre toga, 22. januara, parlament Britanije je konačno odobrio sporazum o Bregzitu.

Evropski parlament će biti poslednje telo koje se o tome izjašnjava. Članovi Odbora za ustavna pitanja su preporučili velikom većinom da se odobri sporazum na plenarnoj sednici EP 29. januara.

Od 31. januara, kada je zvanični razlaz, počinje period tranzicije do kraja 2020. Velika Britanija će u tom periodu nastaviti da primenjuje pravila EU, ali neće učestvovati u donošenju odluka u Uniji. Time se izbegava nagli prekid veza. U tom prelaznom periodu dve strane takođe treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno o trgovinskom sporazumu, mada mnogi smatraju da je to suviše kratko vreme za takve pregovore.

Izvor: EURACTIV.rs