Arhiva vesti

Predsednik Evropskog parlamenta i predsednici parlamenata Zapadnog Balkana potpisali zajedničku deklaraciju

STRAZBUR – Na poziv predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, predsednici parlamenata Zapadnog Balkana okupili su se na prvom samitu ove vrste, a učesnicima se pridružio i predsednik hrvatskog Sabora.

„Današnji samit potvrdio je naše čvrsto uverenje da Zapadni Balkan i Evropska unija dele zajedničko sudbinu. Čvrsto verujemo da će proširenje imati koristi za ljude u regionu i zemljama članicama EU i da može doneti preko potrebno pomirenje u regionu. Sada moramo biti sigurni da će se ova politička volja pretvoriti u konkretnu akciju“, izjavio je Sasoli.

Samit je završen zajedničkom deklaracijom u kojoj se poziva Evropski savet da pruži “nedvosmislenu pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i davanju statusa kandidata” zemljama Zapadnog Balkana.

U objavljenoj deklaraciji potvrđuje se ključna uloga parlamenata u ostvarivanju napretka u reformama potrebnim za članstvo u EU.

Kako su naveli, hrvatsko predsedavanje moglo bi da odigra ključnu ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja kao i davanju novog i efikasnog zamaha tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi region približili EU i obezbedili održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.

„Čvrsto verujemo da će proširenje EU biti na dobrobit naroda Zapadnog Balkana i zemalja članica Unije, i da može da dovede do preko potrebnog pomirenja u regionu“, naglasili su u deklaraciji, potvrđujući posvećenost parlamenata Zapadnog Balkana u učešću u razmatranju obnovljenog pristupa proširenju.

Predsedavajući parlamenata smatraju da bi trebalo da budu u punoj meri uključeni u rad Konferencije o budućnosti Evrope, kao i da su posvećeni saradnji na jačanju parlamentarne demokratije i „parlamentarne dimenzije procesa proširenja“.

U deklaraciji su izrazili uverenje da je jačanje parlamenata ključni deo procesa proširenja jer „samo osnaženi i efikasni parlamenti sa jakom kulturom inkluzivnog dijaloga i izgradnje konsenzusa mogu da budu istinski i efikasni podstrekači dijaloga“.

U zaključku se predsednici parlamenata Zapadnog Balkana uz podršku predsednika Evropskog i hrvatskog parlamenta obavezuju da vode svoje parlamente „putem koji će pomoći stvaranju političkog zamaha procesu proširenja koji odgovara očekivanjima svih njihovih građana“.

Tekst deklaracije možete pronaći OVDE.

Izvor: European Western Balkans