Arhiva vesti

Nakon Bregzita, EU ostaje partner kojem se može verovati

Zajednički tekst Visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Đuzepa Borelja i šefa Radne grupe Evropske komisije za Ujedinjeno Kraljevstvo Mišela Barnijea

Dana 31. januara 2020, Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Evropsku uniju. Izgubili smo člana svoje porodice. Bio je to tužan trenutak kako za nas, evropske građane, tako i za mnoge građane Britanije.

Ipak, uvek smo poštovali suverenu odluku 52% britanskih glasača, i radujemo se početku novog poglavlja u našim odnosima.

Ne računajući emocije, 1. februar ispostavio se kao istorijski, ali ne i dramatičan dan. Za ovo imamo da zahvalimo Sporazumu o povlačenju koji smo ispregovarali sa UK, koji nam je dozvolio da osiguramo “uređen Bregzit”. To je proces koji – barem za sada – minimizira poremećaje za naše građane, preduzeća, javne uprave, kao i naše međunarodne partnere.

Prema ovom sporazumu, EU i UK dogovorile su se o uspostavljanju prelaznog perioda, koji će trajati barem do kraja 2020. godine, tokom kojeg će UK nastaviti da učestvuje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu Evropske unije, i da primenjuje pravo EU, čak i ako više nije država članica. Tokom ovog perioda, UK će takođe nastaviti da se pridržava međunarodnih sporazuma koje je sklopila EU, kao što smo i pojasnili u obaveštenju našim međunarodnim partnerima.

Dakle, sa uspostavljanjem ovog prelaznog perioda, postoji stepen kontinuiteta. Ovo nije bilo lako, kada se uzme u obzir veličina zadatka. Napuštajući Uniju, UK automatski, mehanički, pravno, napišta stotine međunarodnih sporazuma koje je zaključila Unija ili su zaključeni u njeno ime, u korist njenih država članica, u najrazličitijim oblastima – trgovini, avijaciji, ribarstvu ili civilnoj nuklearnoj saradnji.

Sada moramo da izgradimo novo partnerstvo između EU i UK. Taj posao počinje kroz nekoliko nedelja, čim EU27 odobre pregovarački mandat koji je predložila Evropska komisija, koji utvrđuje naše rokove i ciljeve za postizanje što bližeg partnerstva sa državom koja će ostati naš saveznik, naš partner i naš prijatelj.

EU i UK su vezane istorijom, geografijom, kulturom, zajedničkim vrednostima i principima i jakom verom u multilateralizam zasnovan na pravilima. Naše buduće partnerstvo će odražavati ove veze i zajednička uverenja. Želimo da naši odnosi sežu dalje od trgovine, i da nastavimo da radimo zajedno na bezbednosti i odbrani, oblastima u kojima UK ima iskustvo i resurse koji mogu najbolje da se iskoriste kroz zajedničke napore. U svetu velikih izazova i promena, prevrata i prelaza, moramo da konsultujemo jedni druge i da sarađujemo, kako bilateralno, tako i u ključnim regionalnim i globalnim forumima, kao što su Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, NATO i G20.

Možda je u pitanju kliše, ali prosta istina je da današnji globalni izazovi – od klimatskih promena, do sajber-kriminala, terorizma ili nejednakosti – zahtevaju kolektivne odgovore. Što je UK spremnije da radi u saglasju sa EU i zajedno sa partnerima širom sveta, veće su šanse da se efektivno pozabavimo ovim izazovima.

U samom jezgru evropskog projekta je ideja da smo zajedno jači; da je skupljanje naših resursa i inicijativa najblji način za postizanje zajedničkih ciljeva. Bregzit ovo ne menja, i nastavićemo da unapređujemo ovaj projekat kao 27 država članica.

Zajedno, 27 država članica će nastaviti da čini zajedničko tržište sa 450 miliona stanovnika i više od 20 miliona preduzeća.

Zajedno, ostajemo najveći trgovinski blok na svetu.

Zajedno, sa 27 članica, i dalje smo najveći donator razvojne pomoći na svetu.

Naši partneri mogu da budu sigurni da ćemo ostati verni svojoj ambicioznoj agendi uperenoj u budućnost – bilo da su to trgovina ili investicije, klimatska akcija i digitalizacija, povezivanje, bezbednost i borba protiv terorizma, ljudska prava i demokratija, odbrana i spoljna politika.

Nastavićemo da ispunjavamo ono na šta smo se obavezali. Nastavićemo da se pridržavamo dogovora koji nas povezuju sa našim međunarodnim partnerima, nastavićemo da radimo na integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i nastavićemo da razvijamo okvire za zajedničku saradnju širom sveta.

Evropska unija će nastaviti da bude partner kojem možete verovati. Istrajni branilac multilateralizma zasnovanog na pravilima, koji će raditi sa našim partnerima da učini svet sigurnijim i poštenijim.

Izvor: European Western Balkans