Arhiva vesti

Evropska komisija: Radimo na investicionom planu, rano prejudicirati šta će biti teme samita EU-Zapadni Balkan

BRISEL – Evropska komisija trenutno radi na ekonomskom investicionom planu koji je ranije bio najavljen za samit Evropska unija-Zapadni Balkan, ali je rano prejudicirati o čemu će se diskutovati tokom ovog samita, naglašava za naš portal portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Pojedini mediji su preneli prošle nedelje da investicioni plan ipak neće biti predstavljen na video konferenciji lidera regiona i država članica EU, koji će biti održan 6. maja.

“Komisija trenutno radi na supstancijalnom doprinosu video konferenciji lidera EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana. Teško je prejudicirati o čemu će se diskutovati”, kaže Ana Pisonero za EWB.

Samit EU-Zapadni Balkan bio je najvljen za 6. i 7. maj u Zagrebu, ali je otkazan zbog epidemije koronavirusa. Umesto toga biće održana video konferencija, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prošle nedelje.

U intervjuu za portal European Western Balkans, ranije ovog meseca, komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je da je investicioni plan u pripremi.

“I dalje ne odmaramo: treći element ovog trostranog pristupa, ekonomski i investicioni plan koji je sada još relevantniji s obzirom na očekivani negativan uticaj krize izazvane koronavirusom na ekonomije u regionu, u pripremi je u kontekstu samita EU-Zapadni Balkan”, rekao je tom prilikom Varhelji.

Izvor: European Western Balkans