Arhiva vesti

Ograničenje izvoza zaštitne opreme iz EU se više ne primenjuje na Zapadni Balkan

BRISEL – Novi mehanizam izdavanja dozvola EU za izvoz zaštitne opreme stupio je na snagu u nedelju i primenjivaće se u periodu od 30 dana, dok je Zapadni Balkan oslobođen ograničenja.

Novom uredbom smanjen je spisak proizvoda za koje je potrebna dozvola za izvoz na maske, naočare i zaštitnu odeću, a proširuje se geografski izuzetak (uključujući Zapadni Balkan) i zahteva se od država članica da brzo izdaju odobrenja za izvoz u humanitarne svrhe.

EU je prvobitno uvela šemu izdavanja dozvola za izvoz lične zaštitne opreme 15. marta, kako bi osigurala adekvatnost snabdevanja takvim proizvodima u EU za vreme krize izazvane koronavirusom. Ovaj potez je na Balkanu dočekan sa kritikama, zbog čega je predsednik Srbije u svom govoru kasnije tog dana napao pojam EU solidarnosti.

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana su nakon toga zatražili da budu izuzeti iz šeme, a njihov zahtev je prihvaćen 15. aprila.

Prema navodima iz Evropske komisije, prilagođavanja su rezultat pažljive evaluacije potreba koje su signalizirale sve države članice EU. Mere ostaju privremene (30 dana) i, u duhu transparentnosti, danas će biti obavešteni partneri SZO, zajedno s ostalim inicijativama EU vezanim za trgovinu za vreme koronavirusa.

„Šema odražava našu stalnu posvećenost zaštiti zdravlja ljudi i pružanju podrške humanitarnim akcijama i potrebama naših suseda ili trgovinskih partnera. Zaključili smo da je kratko produženje zahteva za odobrenje za izvoz u skladu sa tim obavezama. Ova šema je takođe u potpunosti u skladu sa našim obavezama u G20: privremena je, ciljana, proporcionalna i transparentna“, izjavio je komesar za trgovinu, Fil Hogan.

Izvor: European Western Balkans