Arhiva vesti

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

BRISEL – Evropska komisija najavila je danas paket finansijske podrške vredan 3,3 milijarde evra, mobilisan zajedno sa Evropskom investicionom bankom, kako bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

“Ovaj paket je namenjen za trenutne zdravstvene i humanitarne potrebe usled pandemije koronavirusa kao i za pomoć socio-ekonomskom oporavku”, navodi se u saopštenju.

Iz Komisije navode da sprema parametre za dugoročnu pomoć pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, dodajući da će ih predstaviti kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen je izjavila da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, čija je budućnost jasno u EU, da se izbore sa pandemijom. “EU mobiliše veliki finansijski paket kao potvrdu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se i nastavićemo sa podrškom regionu, uključujući neophodne reforme jer će oporavak biti efikasan samo ako te zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze”, izjavila je fon der Lajen.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji podsetio je da je EU brzo i sveobuhvatno reagovala da pomogne regionu tokom pandemije pružajući do tada neviđenu finansijsku pomoć i omogućivši pristup inicijativama Unije.

“Naš posao će se nastaviti dok pripremamo Ekonomski i investicioni plan, uz pomoć kog bi se region suočio sa teškim socio-ekonomskim uticajem krize, modernizovao ekonomije u regionu, podržao reforme i započeo sa zatvaranjem jaza u razvoju”, navodi Varhelji i dodaje da bi se na taj način građanima brže doneli konkretni benefiti.

Izvor: European Western Balkans