Arhiva vesti

Nemačko predsedavanje EU u senci krize, strateški prioriteti ostaju

Nemačko predsedavanje EU od 1. jula zbog pandemije dobija nove obrise. Nemačka Savezna vlada želi da podstakne borbu protiv korona virusa i ekonomski oporavak Evrope, a da istovremeno postigne napredak i u zaštiti klime, digitalizaciji i u izradi evropskog budžeta.

Sa koronom u fokusu, ali i uz očuvanje glavnih težišta - takav duh obeležio je sastanak na kojem su nemački ministri raspravljali o izmenama u programu nemačkog rotirajućeg predsedavanja Savetu EU.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da su ogromna očekivanja da Nemačka preuzme vodeću ulogu kao pošteni posrednik. Prema njegovim rečima, kurs je jasan - Evropa kroz  pandemijsku krizu mora da ojača.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je Masove reči da će tačke agende predstojećeg predsedavanja koje su u vezi sa koronom biti duge i neodložne. Reč je, kako je rekao, o izlaznoj straegiji, ekonomskom oporavku u Evropi i o jačanju socijalne kohezije.

"Nemačka vlada iz pandemije želi da izvuče pravilne zaključke i a Evropu učini otpornijom. Da bi se Evropa ponovo ekonomski oporavila važne su dve stvari - pored sada pokrenutih mera za stailizaciju, potreban je veliki paket za ekonomski i socijalni oporavak kroz pimereni evropski budžet i fond za obnovu", naveo je ministar.  

Ministar je, međutim, naveo da pandemija ne gura u zapećak ni pitanja koja su od strateške važnosti za budućnost. "Naprotiv. Zaštita klime i digitalizacija ostaju na vrhu agende predsedavajućeg EU. I budući odnos prema Velikoj Britaniji mora, ako je moguće, da bude rešen do kraja 2020. godine, što je s ozirom na pregršt nerešenih pitanja veliki izazov".

Ministarstvo ukazuje i da su napori Nemačke tesno povezani sa programom rada Evropske komisije. Komisija će, kako se navodi, u narednim nedeljama predočiti svoj prilagođeni program rada, što je i važna osnova da se uobliče nemački planovi.

Na sajtu mistarstva se navodi i da će Nemačka, pored toga, od 1. jula sa Slovenijom i Portugalom činiti takozvanu predsedničku trojku u EU. Hajko Mas je zato razgovarao sasvojim slovenačkim kolegom Anžeom Logarom i sa njim se saglasio da je neophodno da se trojno predsedništvo, u svetlu pandemije, u velikoj meri adaptira i da je važno da se postigne optimalno rukovođenje krizom, povezano sa podsticanjem ekonomskog  preporoda.

Portugal i Slovenija će u prvoj, odnosno drugoj polovini 2021. godine preuzeti predsedavanje EU. Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. godine postigli dogovor da tešnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandata na čelu EU.

Izvor: EurActiv