Arhiva vesti

Merkel i Makron stavili u fokus suverenitet zdravstva EU

U zajedničkom planu za oporavak od Kovida-19 francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel poziva se na novi evropski pristup zdravstvenim krizama sa ciljem da se ojača suverenitet EU kada su u pitanju medicinski i farmaceutski proizvodi.

EU je potrebna "strategija zdravstva" kako bi u Evropu vratila kontrolu nad proizvodnjom lekova i vakcina, naveli su Merkel i Makron u planu sa pet tačaka za ponovno pokretanje evropske ekonomije posle korona krize. Plan je objavljen 18. maja na virtuelnoj konferenciji nemačke kancelarke i francuskog predsednika.

"Stremimo strateški pozicioniranoj evropskoj zdravstvenoj industriji koja će, uz puno poštovanje odgovornosti članica za njihove socijalne i zdravstvene sisteme, unaprediti evropsku dimenziju zdravstva i smanjiti zavisnost EU", navodi se u tekstu inicijative. 

Francusko-nemačkim predlogom takođe se predviđa povećanje evropskih kapaciteta za istraživanja i razvoj vakcina i lečenja pri čemu je kratkoročni cilj razvoj vakcine za korona virus u Evropi i obezbeđenje njenog globalnog pristupa.

Međutim, prvi čovek Evropske agencije za lekove (EMA) Gvido Rasi (Guido) oprezan je kada je reč o izgledima za proizvodnju vakcine u Evropi.

"Nažalost, kada budemo u poziciji da damo dozvolu za upotrebu vakcine u Evropi, ne možemo istovremeno da   odobrimo da bude raspoloživa ovde", rekao je Rasi 18. maja u Odboru za zdravstvo Evropskog parlamenta, preneo je EURACTIV.com.

Kako je dodao, u ovom trenutku je jedini način sistem zajedničkih nabavki Evropske komisije.

Pariz i Berlin su se založili i za uspostavljanje zajedničkih strateških zaliha lekova i medicinskih proizvoda, poput zaštitne opreme i testova, ohrabrivanjem proizvodnje tih proizvoda u EU.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides rekla je u aprilu da je sve jasnije da Evropa mora da poveća proizvodnju lekova i stimuliše inovacije na tom planu unutar bloka.

Kiparska evrokomesarka je rekla da će EK uključiti u farmaceutsku strategiju predlog da se proizvodnja lekova i farmaceutskih sastojaka vrati u Evropu. Ta strategija treba da bude usvojena krajem godine.

Za vreme pandemije neke zemlje van Evrope uvele su protekcionstičke mere, poput zabrane izvoza lekova ključnih u lečenju Kovida-19, i Komisija je bila primorana da diplomatskim kanalima traži od vlasti Indije da ukinu zabranu izvoza paracetamola i 12 drugih aktivnih farmaceutskih sastojaka.

Evropske farmaceutske kompanija imaju proizvodnju u Indiji a 70% aktivnih sastojaka dolazi iz Kine.

U nacrtu prioriteta predstojećeg nemačkog predsedavanja EU ističe se da je "važno" ojačati globalnu konkurentnost farmaceutskog sektora i "obezbediti pristup inovativnim lekovima".

"S obzirom na projekat nove evropske farmaceutske strategije, želimo da razgovaramo o konkretnim merama... kako da sprečimo uska grla u snabdevanju lekovima u EU, obezbedimo lance isporuka i izbegnemo zavisnost u proizvodnji aktivnih sastojaka", navodi se u dokumentu.

U inicijativi Francuske i Nemačke dalje se navodi da EU treba da se obraća farmaceutskoj industriji "jednim glasom" kada se radi o politikama javnih nabavki budućih vakcina i lekova.

Takođe iz epidemije korona virusa treba izvući pouku - da su potrebne uporedive statistike o zdravlju i zdravstvu koje bi, smatraju u Berlinu i Parizu, vodile uspostavljanju zajedničkih evropskih standarda.

Francusko-nemački par takođe se založio za osnivanje radne grupe za zdravlje EU u okviru Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Ta radna grupa bi dobila mandat da izradi planove prevencije i reagovanja u budućim epidemijama u saradnji sa nacionalnim zdravstvenim institucijama.

Kiriakides je nedavno rekla da medicinske agencije EU, poput ECDC i EMA, treba da budu nagrađene u narednom EU budžetu koji će, kako se očekuje, biti predstavljen 27. maja.

"Moramo da osiguramo da ćemo, u slučaju nove pandemije, biti u stanju da se s njom nosimo", rekla je Kiriakides naglašavajući ponovo značaj zdravstva u narednom sedmogodišnjem budžetu EU.

Fond za oporavak

Lideri Nemačke i Francuske predložili su fond od 500 milijardi evra za oporavak evropske ekonomije koju je pogodila pandemija.

Kako prenosi AP, nemačka kancelarka i francuski predsednik naveli su u zajedničkoj izjavi da će u predloženom fondu nastojati da osiguraju da se sredstva iz budžeta EU koristite za pomoć sektorima i regionima koji su posebno pogođeni izbijanjem pandemije.

Makron je rekao da će se, prema tom predlogu, 27 zemalja EU zajedno zadužiti na finansijskim tržištima i iskoristiti 500 milijardi evra za osiguranje finansiranja najteže pogođenih ekonomskim sektora i regiona.

"Predlažemo da napravimo stvarne transfere (novca) ... to je veliki korak", rekao je Makron, prenosi AP.

Lideri su rekli da će tražiti "hitan dogovor" o budžetu EU i predloženom fondu za oporavak, koji će verovatno naići na otpor "fiskalnih jastrebova u bloku", kao što je Holandija.

Kancelarka je rekla, prenosi EURACTIV.com, da predloženi fond neće pomoći samo oporavak na kratak rok, nego će i "unaprediti otpornost, konvergenciju i konkurentnost evropskih ekonomija".

"Zbog neobične prirode krize biramo neobičan put", dodala je ona. Zato je francusko-nemačka inicijativa "doprinos borbi protiv pandemije i budućnosti EU".

Izvor: EurActiv.rs