Arhiva vesti

Ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana: Pandemija pokazala da je solidarnost ključna za uklanjanje pretnji

SKOPLJE – Pandemija COVID-19 pokazala je da su solidarnost, saradnja i koordinacija na bilateralnom, regionalnom i međunarodnom nivou ključni za uklanjanje pretnji i posledica, zaključili su učesnici video-konferencije održane između ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, Bugarske, Grčke, Rumunije i Hrvatske.

Sastanku su prisustvovali evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Šmit kao i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove Johanes Luhner.

“Moramo se pripremiti zajedno za eventualno i postepeno otvaranje. Do sada, želimo da povežemo naše partnere sa Zapadnog Balkana sa mapama EU za postepeno ukidanje ograničenja putovanja, otvaranje preduzeća i ugostiteljstva, poštujući zdravstvenu situaciju izazvanu COVID-19”, napisao je Varhelji na svom Tviter profilu.

Cilj konferencije bio je započinjanje diskusije između ministarstava spoljnih poslova o tome kako mogu uspešno doprineti međusobnoj saradnji u narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama koje je prouzrokovala pandemija COVID-19.

“Zahvalni smo našim partnerima iz Evropske unije na osećaju da Zapadni Balkan uzme u obzir pri usvajanju različitih mera i smernica u upravljanju krizom, suočavanju sa posledicama i postepenom ukidanju restriktivnih mera”, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

On je istakao da zajednička izjava koji su usvojili ministri spoljnih poslova daje sigurnost da će se takav pristup nastaviti i u budućnosti, u kontekstu potpune integracije Zapadnog Balkana u EU.

U svom obraćanju šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da je aktuelna kriza u vezi sa pandemijom koronavirusa pokazala koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike.

Ministar je ponovio spremnost Srbije za daljim angažovanjem u učvršćivanju ekonomskih veza i jačanju zajedničkog tržišta.

On je pozdravio odluku o uspostavljanju tzv. “Zelenih koridora”, što je omogućilo da se tokom pandemije medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim granicama.

“Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije”, najavio je Dačić, dodajući da je takva mera u skladu sa jačanjem poverenja i saradnje u čitavom regionu.

Ministri su zaključili da su ponovno pokretanje ekonomije i rešavanje društvenih implikacija usled ekonomskog pada koji je izazvala pandemija glavni prioriteti na kojima će se raditi.

Izvor: European Western Balkans