Arhiva vesti

Češka i Austrija rade na tome da se granice za Zapadni Balkan otvore početkom jula

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček izjavio je da Austrija i Češka nastoje da se od početka jula otvore granice za putovanja iz zemalja Zapadnog Balkana i izrazio nadu da u eventualnom drugom talasu epidemije Kovid-19 više neće biti potrebno da se granice uopšte zatvaraju.

"Češka i Austrija su još u toku krize virusa korona komunicirale intenzivno. A sada tesno sarađujemo u otvaranju prema trećim zemljama. Rado bi početkom jula počeli sa otvaranjem prema zemljama Zapadnog Balkana", kazao je Petšiček u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA a za agenciju je taj cilj potvrdilo i austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, javlja 17. juna češka novinska agencija ČTK.

"Zavisiće od razvoja epidemije. U Severnoj Makedoniji i na Kosovu broj zaraženih nažalost opet raste", upozorilo je austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Češke ambasade obnovile su od 15. juna prijem zahteva za kartu kvalifikovanog zaposlenog, i u Srbiji, u programu za nekoliko zemalja na čelu sa Ukrajinom, iz kojih po godišnjim kvotama i po olakšanoj proceduri češka preduzeća traže i angažuju kvalifikovane strane radnike.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh takođe se založio za to da se dozvoli ulazak stranaca u Češku iz onih evropskih zemalja van EU gde je epidemiološka situacija povoljna.

"Neodrživo je da se okružimo zidom i ne dozvolimo ulazak strancima. Situacija je u pojedinim regionima različita i zato smo objavili semafor od koga polazimo. U nizu zemalja je situacija slična kao kod nas, mirna i nema razloga da se blokira pristup iz tih zemalja u Češku Repbliku. Drugačija situacija je van Evrope, u Južnoj  Americi ili Rusiji", kazao je 17. juna Vojteh češkom dnevniku Mlada fronta Dnes.

Češko Ministarstvo zdravlja označava države na mapi bojama semafora, crvenom zemlje u kojima je visok rizik zaraze virusom korona i u koje Česima ne preporučuje da putuju a ako se iz njih vraćaju u Češku moraju ili da pokažu test ne stariji od četiri dana da su negativni na virus korona a ako ga nemaju moraju na 14 dana u kućni karantin.

Obaveza testa ili karantina važi i za Čehe koji dolaze iz Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana kojima još nije dodeljena epidemiološka boja dok se za njihove građane ne otvore granice.

Žutom bojom označene su zemlje srednjeg rizika a zelenom zemlje niskog rizika iz kojih se ne traži test.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo spoljnih poslova aktuelizuju podatke na Kovid-19 putnom semaforu svakih nedelju dana.

"Dogovorili smo se na nivou Evropske unije da će pristup prema zemljama van Unije biti jedinstven. U Šengenu smo i kada dođe građanin iz trećih zemalja, ovde ima neograničenu mogućnost putovanja, što je rizik. U tome moramo da budemo koordinisani", kazao je Vojteh.

Izvor: EurActiv.rs