Arhiva vesti

Evropska komisija predstavila pregovaračke okvire za Severnu Makedoniju i Albaniju

Evropska komisija predstavila je Savetu Evropske unije nacrt pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je ocenio da se radi o važnom koraku na putu Albanije i Severne Makedonije ka Evropskoj uniji.

"Ispunjavajući naša obećanja, mi predstavljamo konkretne okvire za vođenje pristupnih pregovora. Naši predlozi se nadovezuju na revidiranu metodologiju proširenja koju smo izneli u februaru kako bi proces pridruživanja postao verodostojniji, sa snažnijim političkim upravljanjem, dinamičniji i predvidiv", izjavio je Varheji.

Budućnost Albanije i Severne Makedonije je jasno u EU, rekao je Varheji i izrazio uverenje da će dve zemlje nastaviti sprovođenje reformi kao što su i do sada.

Skoplje i Tirana su krajem marta dobile zeleno svetlo EU za otvaranje pristupnih pregovora, posle neuspeha u oktobru prošle godine kada je oko ovog pitanja nedostajalo jedinstvo zemalja članica.

Sada je na redu da zemlje članice EU razmotre dokument i eventualno usvoje pregovaračke okvire, kako bi se stvorile okolnosti za organizovanje međuvladine konferencije koja će otvaranjem prvog poglavlja obeležiti i formalno otvaranje pristupnih pregovora.

Pregovarački okvir utvrđuje smernice i principe za pregovore o pristupanju sa svakom zemljom kandidatom, a konačnu odluku o tome donose zemlje članice EU.

"Cilj pregovora je da Albanija i Severna Makedonija usvoje pravne tekovine EU u celini i da osiguraju njihovu punu primenu po pristupanju", saopštila je EK.

U saopštenju se navodi da se kredibilitet pristupnog procesa može pojačati većim fokusiranjem na osnovne reforme, od vladavine prava, rada demokratskih institucija i državne administracije, do ekonomije dve zemlje i dodaje da je u pregovaračke okvire integrisana izmenjena metodologija proširenja.

"Predlozi takođe predviđaju snažnije političko upravljanje procesom i veću dinamiku organizovanjem pregovaračkih poglavlja po tematskim klasterima", navodi se u saopštenju.

Izvor: EurActiv.rs