Arhiva vesti

Da li postoje smetnje na vezi Beograd-Brisel povodom nove metodologije proširenja?

BEOGRAD / BRISEL – U razgovoru za Tanjug 1. jula, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ponovila je da je postavila pitanje partnerima iz EU kako će se nova metodologija odnositi na pregovarački proces Srbije. Joksimović je još u maju rekla da i dalje nije dobila jasan odgovor na ovo pitanje – međutim, iz Evropske komisije kažu za naš portal da razumeju da Srbija još nije donela odluku i da su spremni na dalji razgovor sa vlastima.

Novu metodologiju proširenja EU Evropska komisija predložila je 5. februara, dok su je države članice EU podržale 26. marta. Metodologija je doneta povodom predstojećih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, dok je državama koje već pregovaraju, Crnoj Gori i Srbiji, ostavljen izbor da je prihvate.

I dok je Crna Gora u martu najavila da će prihvatiti novu metodologiju, a to potvrdila u maju, Srbija se još uvek ne određuje prema ovoj temi. Stručnjaci za evropske integracije su u više navrata za naš portal ocenili kako bi Srbija imala koristi od prihvatanja nove metodologije i kako bi to bio pozitivan signal u pogledu njene orijentisanosti ka pristupanju EU.

U međuvremenu, ministarka Joksimović naglasila je 18. maja da Srbija najpre očekuje jasan odgovor od EU šta bi nova metodologija konkretno značila za Srbiju, odnosno kako bi dosadašnji napredak koji je zemlja ostvarila na putu ka EU bio vrednovan po novoj metodologiji. Potom je, u razgovoru za Tanjug 1. jula ponovila da je postavila ovo pitanje evropskim partnerima i da očekuje njihov odgovor.

Na osnovu izjava ministarke Joksimović moglo bi se zaključiti da je Srbija poslala zahtev za informacijama o primeni nove metodologije u Brisel i da još uvek čeka odgovor od evropskih institucija. To se, međutim, ne slaže sa odgovorom koji je naš portal 17. juna dobio iz Evropske komisije.

Na naše precizno pitanje da li je Vlada Srbije formalno kontaktirala Evropsku komisiju sa pitanjem o primeni nove metodologije na Srbiju, portparolka EK Ana Pisonero izjavila je da “EU razume da Srbija još nije donela konačnu odluku o promenjenoj metodologiji”, te da je Evropska komisija “spremna da dalje razgovara o ovoj temi sa srpskim vlastima”.

European Western Balkans je dan nakon što je poslao upit Evropskoj komisiji, 18. juna, poslao i upit Kabinetu ministarke Jadranke Joksimović sa pitanjem da li je Srbija zvanično zatražila od Evropske komisije informacije o novoj metodologiji, ali do sada nismo dobili odgovor.

Podsećamo da je novu metodologiju pregovora o pristupanju Evropska komisija najavila krajem prošle godine, nakon što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za otvaranje pregovora, a kao glavni protivnici otvaranja pominjali su se Francuska, Holandija i Danska. Izrada nove metodologije bio je deo napora da se skeptičnim članicama EU promeni stav o ovom pitanju, što je urodilo plodom krajem marta.

Najvažniji aspekti nove metodologije uključuju grupisanje pregovaračkih poglavlja u klastere prema tematskim oblastima, mogućnost nagrađivanja procesa reformi sa više sredstava i postupnim uvođenje kandidata u pojedinačke politike EU, ali i sankcionisanje nedostatka napretka zaustavljanjem pregovora u određenim oblastima, ili, u najozbiljnijim slučajevima, potpunu obustavu pregovora.

Prema novoj metodologiji, još snažniji fokus biće posvećen takozvanim “osnovama” (demokratija, vladavina prava i tržišna privreda), sa “mapama puta” za vladavinu prava i demokratske institucije.

Politička priroda procesa biće stavljena u centar pažnje sa mehanizmima poput redovnih samita EU i Zapadnog Balkana, međuvladinih konferencija za pojedinačne zemlje, kao i većim fokusom na politička pitanja od strane organa za stabilizaciju i pridruživanje.

Izvor: European Western Balkans