Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na COVID-19.

„EU je značajno pomagala Srbiji u krizi COVID-19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru“, istakao je Fabrici.

Dodaje se da je u martu ove godine EU stavila na raspolaganje 93 miliona evra od kojih je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra srednjoročnom ekonomskom oporavku.

Osim toga, ističe se da je od početka pandemije EU organizovala i pokrila transportne troškove 15 kargo aviona koji su dostavili neophodnu opremu Srbiji.

Pored transportnih troškova u iznosu od 7,1 miliona evra, EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra za nabavku medicinskih materijala za Srbiju, navode iz Delegacije.

Podsećaju da je u protekle dve decenije, EU opremala bolnice, laboratorije, institute za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi, obezbedila 252 vozila hitne pomoći za zdravstvene centre širom Srbije, od kojih je 122 već isporučeno sa respiratorima, a da je samo u 2019. završena izgradnja nove zgrade i obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu.

EU je takođe obezbedila korišćenje novih, savremenih hirurških sala, centara hitne pomoći, veliki broj bolničkih kreveta, novih ambulantnih vozila i opreme za bolničke kuhinje i higijenu za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu, navode iz Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: European Western Balkans