Arhiva vesti

Hrvatska i Bugarska ulaze u čekaonicu za zonu evra

Na zahtev bugarskih i hrvatskih vlasti, ministri finansija zone evra, predsednik Evropske centralne banke i ministri finansija i guverneri centralnih banaka Danske, Hrvatske i Bugarske sporazumno su odlučili da uključe bugarski lev i hrvatsku kunu u Mehanizam deviznih kurseva (ERM II) koji se smatra "čekaonicom" za zonu evra.

Evropska komisija je pozdavila tu odluku, kao i odluku Upavnog odbora ECB da blisko sarađuje sa obe zemlje.  

Bugarska i Hrvatska su u julu 2018. odnosno julu 2019. objavile nameru da se priključe ERM II i obavezale se da sprovedu brojne mere sa ciljem da bez problema učestvuju u tom mehanizmu.

Da bi zamenile nacionalne valute zajedničkom evropskom, članice EU moraju da ostvare visok nivo održive ekonomske konvergencije, što se proverava preko kriterijuma konvergencije - stablnost cena, zdrave javne finansije, dugoročne kamate i stabilnost deviznog kursa.

Članica EU koja želi u zonu evra mora da provede u ERM II bez većih potresa najmanje dve godine pre nego što se kvalifikuje za prelazak na evro.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se odlukom da Bugarska i Hrvatska uđu u ERM II pokazuje značaj ekonomskih reformi koje su dve zemlje već preduzele i potvrđuje koliko je jedinstvena evropska valuta atraktivna.

Odluku donetu 10. jula pozdravio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni koji je istakao da su Bugarska i Hrvatska uložile mnogo napora da se pripreme za ulazak u ERM II i Bankarsku uniju.

"U vreme krize i neizvesnosti, ta odluka šalje signal poverenja u evro i jasno je da će Bugarska i Hrvatska biti sledeće zemlje koje će ući u zonu evra", rekao je Đentiloni.

Učešće u mehanizmu ERM II ojačaće otpornost ekonomija Hrvatske i Bugarske, ocenila je EK i dodala da će takođe doprineti da se dve zemlje fokusiraju na stabilnost i ubrzaju konvergenciju, kao i da pojačaju napore da usvoje evro.

Hrvatska i Bugarska su se obavezale da preduzmu niz mera radi glatkog ulaska i učešća u ERM II.

Komisija je pratila sprovođenje mera u Bugarskoj u oblastima nadzora u nebankarskom finansijskom sektoru, okvira za nesolventnost, okvira za borbu protiv pranja novca i upravljanja državnim preduzećima dok je kod Hrvatske pratila okvir za borbu protiv pranja novca, statistiku, upravljanje u javnom sektoru i finansijsko i administrativno optererećenje preduzeća.

Od 12 zemalja koje su ušle u EU između 2004. i 2007. van zone evra još su samo Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Svih 13 novih članica, uključujući Hrvatsku koja je ušla u EU 2013, imaju obavezu po sporazumu o pristupanju EU da se priključe zoni evra čim za to budu spremne ali izgleda da sve ne žure tamo, posebno Poljska.

ERM II je uspostavljen 1999. kao naslednik mehanizma ERM sa ciljem da se obezbedi da fluktuacije kurseva evra i drugih EU valuta ne naruše ekonomsku stabilnost na jedinstvenom tržištu i da se pomogne zemljama koje nisu članice zone da se pripreme za ulazak.

Izvor: EurActiv.rs