Arhiva vesti

Novi šef Evrogrupe preuzima dužnost

Irski ministar finansija Paskal Donohju preuzima 13. jula dužnost šefa Evrogrupe gde će mu prvi zadatak, kako je najavio, biti da obezbedi da oporavak "postane realnost".

Prema njegovim rečima, tek kada se (ekonomski) rast vrati, treba da se odlučuje o normalizaciji fiskalnog nadzora.

Protivkandidati irskom ministru bili su španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo i luksemburški ministar finansija Pjer Gramenja koji je prvi izbačen iz trke.

Dosadašnji predsednik Evrogrupe, portugalski socijalista Mario Senteno, rekao je pošto je Donohju izabran da očekuje od njega da "ojača evropsku integraciju i zaštiti evro".

Seneteno je rekao  je uveren da njegove kolege iz Evrogrupe, umesto o podelama, razmišljaju o tome kako da unaprede rad.

Upitan da li bi podele u Evrogrupi između geopolitički blokova, političkih familija i velikih i malih zemalja mogle da ometaju njegov mandat, Donohju je rekao da je "aposlutno uveren" da će biti u stanju da izgradi konsenzus između 19 ministara finansija, preneo je EURACTIV.com.

On je rekao da mu je "neposredni prioritet" da ima "konstruktivnu ulogu" u olakšavanju sporazuma o fondu za oporavak od posledica korona virusa od 750 milijardi evra. On će, kako je dodao, narednih dana i nedelja sa kolegama iz zone evra razmotriti koji prioriteti treba da budu na vrhu agende za vreme njegovog mandata od dve i po godine.

"Duboko sam svestan da građani Evrope gledaju kako sada stoje njihove ekonomije, kako stoji evropska ekonomija, i postaju zabrinuti za svoju budućnost, radna mesta i prihode. To su izazovi koje razumem, koje članice Evrogrupe razumeju", rekao je Donohju i dodao da je uveren da će Evrogrupa odgovoriti na te izazove.

Donohju, ministar finansija Irske od jula 2017, čelnu poziciju u Evrogrupi preuzima nekoliko dana pred samit EU 17-18. juna na kome će šefovi država i vlada pokušati da postignu sporazum o fondu za oporavak od posledica pandemije.

Mišljenja članica sa severa i zapada EU, posebno "štedljive četvorke" (Holandija, Austrija, Švedska i Danska), i onih sa juga bloka o nivou "ambicioznosti fiskalnog podsticaja" i uslovima za pristup fondovima veoma se razlikuju.

Potencijalni razdor među ministre finansija Evrogrupe mogla bi da unese i reforma Pakta za stabilnost i rast, uključujući ponovno aktiviranje fiskalnih pravila EU koja su trentno suspendovana zbog korona krize.

Evrogrupu čine ministari ekonomije i finansija članica zone evra a zadatak joj je da koordiniacijom ekonomskih politika radi na unapređenju rasta i finansijske stabilnosti u zoni.

Trenutno zona evra ima 19 članica.

Izvor: EurActiv.rs