Arhiva vesti

Počela primena Zakona o sprečavanju korupcije

BEOGRAD – Ministarstvo pravde objavilo je da je počela primena Zakona o sprečavanju korupcije, koji je usaglašen sa preporukama država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope – GREKO, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili iz resornog ministarstva, novi Zakon menja dosadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i predstavlja krovni, preventivni antikorupcijski propis, koji jača ulogu i kapacitete Agencije.

Zakon o sprečavanju korupcije, koji je u Narodnoj skupštini usvojen 22. maja 2019. godine, uređuje pravni položaj, nadležnost, organizaciju i rad Agencije ali i uvodi brojne novine vezane za sukob interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda funkcionera.

Donošenje ovog Zakona predviđeno je Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije za period 2013-2018. godine, njenog Akcionog plana, kao i Akcionog plana za Poglavlje 23.

“Osnovni ciljevi novog zakona su zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije, jačanje integriteta i odgovornost organa vlasti i javnih funkcionera”, navodi se u saopštenju.

Izvor: European Western Balkans