Arhiva vesti

Dijalog za budućnost

Konstruktivan dijalog i argumentovana rasprava u javnom prostoru, naročito u Srbiji, iz godine u godinu sve više blede. Kultura dijaloga ima identičan obrazac: okupimo istomišljenike, razmenjujemo sugestivne stavove i na kraju se svi složimo - da se slažemo. Prisustovati događaju u kojem na jednom mestu imamo dve suprotstavljene strane, deluje praktično nemoguće. Zamislite ljude različitih profila na forumu - predstavnike različitih organizacija civilnog društva, državnih institucija i institucija Evropske unije, ali i predstavnike poslovne zajednice, istraživače i aktiviste. Pretpostavimo da taj forum pruža mogućnosti međusobne razmene mišljenja, suprotstavljanja stavova, komunikacije i umrežavanja na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou. Upravo ovo Beogradska otvorena škola, ostvaruje kroz godišnju regionalnu konferenciju MOVE.LINK.ENGAGE. Već šest godina ova regionalna platforma za diskusiju okuplja najrelevantnije regionalne i evropske aktere iz oblasti evropskih integracija, zaštite životne sredine, unapređenja zapošljivosti, dobrog upravljanja, vladavine prava. Tokom programa zajedno sa ekspertima, zainteresovana javnost u Srbiji i regionu ima priliku da ne samo kritički analizira postojeću situaciju i odluke koje se donose na nacionalnom i evropskom nivou, već i da ponudi alternativu i preko potrebna, rešenja.

Šta je to nova normalnost u 2020. godini?

Tekuća godina je u svakom aspektu specifična. Nismo mogli ni da zamislimo da će mutacija virusa izazvati pandemiju i tako uzdrmati institucije i ekonomije gotovo svih država sveta.  Kriza izazvana pojavom virusa Covid-19 u velikoj meri dovela je u pitanje  partnerstvo, solidarnost i odgovornost kako u svetu, tako i na Zapadnom Balkanu. Kriza pruža minimalan manevarski prostor, prostor u kom nemamo opcija za pokret ni umrežavanje. Iz tog razloga Evropi je potreban novi pristup u delovanju i povezivanju kako zemalja članica tako i zemalja kandidata. Nov pristup, koji je nastao kao odgovor na pandemiju podrazumeva težnju ka partnerstvu svih sektora društva kao ključnom elementu. A sve navedeno, osigurava veću efikasnost, koherentnost i komplementarnost razvojnih politika Evropske unije u postCovid-19 eri koja nam dolazi.

Zato ove godine, Move.Link.Engage preispituje reakciju Evropske unije na pandemiju Covid-19 kako prema zemljama članicama tako i zemljama kandidatima, predstavlja ključne elemente Plana oporavka za Evropu i sagledava uticaj svih dešavanja na region Zapadnog Balkana. Cilj nam je da se šira javnost upozna sa najnovijim pristupima institucija Evropske unije i država članica, pre svega, u procesu donošenja odluka koji može imati ogroman uticaj na proces evropskih integracija u njihovim zemljama. Zajedno sa učesnicima kritički preispitujemo da li je Zapadni Balkan sposoban da se složi oko osnova politike oporavka kao što je to učinila EU? Da li su prakse izgradnje partnerstva u različitim sektorima društava Zapadnog Balkana pokazale da takođe možemo stvoriti dinamičniji prostor za oporavak? Da li su vlade u regionu sposobne da pokažu više odgovornosti i solidarnosti u radu i neguju raznovrsnija partnerstva u skladu sa našim pojedinačnim razvojnim putevima i potrebama pri čemu partnerstvo ne znači samo međusektorsko, već i međudržavno povezivanje.

Kao i svih prethodnih godina podržavamo regionalni pristup u usvajanju novih znanja i uvida potrebnih za razvoj civilnog društva i dugoročnog poboljšanja kapaciteta i jačanja uloga organizacija civilnog društva.

Iz tog razloga pozivamo sve zainteresovane pojedince i aktiviste da nam se od 21. do 23. septembra pridruže u online prostoru i svojim kritičkim uvidima doprinesu kreiranju solidarnih rešenja. Za više informacija posetite sajt Beogradske otvorene škole.

Bojana Džulović, Beogradska otvorena škola