Arhiva vesti

EU će podržati kandidaturu bivše nigerijske ministarke za novog šefa STO

Evropska unija podržaće kandidaturu bivše ministarke finansija Nigerije Ngozi Okonjo-Iveala za generalnu direktorku Svetske trgovinske organizacije (STO), što značajno povećava njene izglede da se kao prva osoba iz Afrike nađe na čelu te globalne organizacije.

STO će ime novog generalnog direktora objaviti početkom novembra, ali su ambasadori zemalja EU 26. oktobra nagovestili da će taj blok stati iza kandidature nigerijske ekonomistkinje, kao rezultat razgovora koji su o tome vođeni na samitu lidera EU, preneo je Fajnenšel tajms.

Protivkandidat Okonjo-Iveala u uodlučujućem krugu glasanja za novog šefa STO biće južnokorejska ministarka trgovine Jo Men Hi.

Jedan neimenovani zvaničnik EU rekao je da je odluka Brisela da podrži Okonjo-Iveala "snažan signal u prilog jačanju multilateralnog poretka" i "jasan signal Africi i znak uzajamnog poverenja".

Evropski zvaničnici, uključujući i komesara za trgovinu Valdisa Dombrovskisa, nemačkog ministra privrede Petera Altmajera i predsednika Evropskog Saveta Šarla Mišela, trudili su se da izgrade jedinstven stav Unije u odlučujućem krugu glasanja.

EU je odlučila da ne predloži svog kandidata za tu funkciju, ali je južnokorejska ministarka uživala znatnu podršku pojedinih centralnih i istočnih članica, uključujući i baltičke države. Nigerijsku ekonomistikinju podržavale su Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Holandija.

Diplomata upoznat sa tokom pregovora ambasadora EU, rekao je da su dve poslednje zemlje koje su bile za Jo Men Hi, Letonija i  Mađarska, 26. oktobra uveče na vanrednom sastanku odlučile da promene stav i da se pridruže većini, piše Fajnenšel tajms.

Izvori agencije Frans pres rekli su i da je sedam članica EU zatražilo da se u zajedničkom saopštenju jasno naznači da su sklonije izboru južnokorejske ministarke.  

Posle odluke Brisela, kandidatkinja Južne Koreje se suočava sa gotovo nemogućim zadatkom,  pošto se očekuje da Japan i Kina de fakto ulože veto protiv njenog izbora, zbog političkih tenzija sa Seulom. Novog generalnog direktora mora konsenzusom da izabere više od 160 članica STO.

Ngozi Okonjo-Iveala (66) bila je prva žena ministar finansija Nigerije od 2003. do 2006. i od 2011. do 2015. godine i dugo godina je kao stručnjak za razvojna pitanja obavljala najviše dužnosti u Svetskoj banci.

Ona se 2012. godine kandidovala i za naslednicu Roberta Celika na mestu predsednika Svetske banke,  ali je poražena od favorizovanog američkog kandidata, stručnjaka za zdravstvo Džima Jong-Kima.

Izvesno je da će Okonjo-Iveala, ako bude izabrana, na čelo STO doći u veoma izazovnom trenutku, kada se svet suočava sa dubokom recesijom zbog pandemije i krizom poverenja u slobodnu trgovinu i globalizaciju. Između dve vodeće svetske ekonomije, SAD i Kine, u toku je trgovinski rat, a EU je suočena i sa ekonomskim posledicama Bregzita.

Prethodni generalni direktor STO, brazilski karijerni diplomata Roberto Azevedo napustio je funkciju 30. avgusta, godinu dana pre isteka svog drugog mandata. "U pitanju je lična, porodična odluka i uveren sam da je ona najbolja u interesu organizacije", rekao je tada Azevedo, koji je na čelu STO  bio od 2013. godine.

Izvor: EurActiv.rs