Arhiva vesti

Joksimović: Pregovarački tim će biti redefinisan zbog nove metodologije EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju registrovao određeni napredak u većini pregovaračih poglavlja, najavljujući da će zbog nove metodologije EU “Pregovarački tim Srbije biti malo prestrojen”, prenosi FoNet.

Ove godine nije otvoreno nijedno poglavlje, ali imamo još dva meseca, poručila je Joksimović na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije i dodala da je pitanje šefa Pregovaračkog tima naglašeno kao važno u izveštaju Evropske komisije.

“Gledaćemo da Pregovarački tim malo prestrojimo, jer čuli ste da imamo novu metodologiju i ona zahteva redefinisanje tima u smislu fokusiranja na klastere”, kazala je Joksimović.

Ona je istakla da je u svakom od klastera Srbija otvorila više pregovaračkih poglavlja, pa se od Evropske komisije očekuje objašnjenje kako će se to vrednovati i dodala da je zato rekla da očekuje da se do kraja godine održi Međuvladina konferencija.

“To nije više samo radi otvaranja poglavlja, već revizija šta je učinjeno, predstavljanje očekivanja Evropske komisije, kao i to da zemlja predstavi šta planira u narednoj godini. Čak i ako ne otvorimo nijedno od pet pripremljenih pregovaračkih pozicija, dobro je da intenziviramo rad kako bismo otvorili klaster i tako pojačali učešće Srbije u sektorskim politikama EU”, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, spremne su pozicije za Poglavlje 2 (Sloboda kretanja radnika), Poglavlje 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja), Poglavlje 14 (Transportna politika), Poglavlje 21 (Transevropske mreže) i za Poglavlje 27 (Zaštita životne sredine), a radi se na poglavljima 10 (Informaciono društvo i mediji) i 28 (Zaštita potrošača i zdravlja). Srbija je od jula 2015. godine do danas otvorila 18 od 35 poglavlja.

“Evropske integracije su proces za društvo, taj proces vodi Vlada Srbije, a Srbija je jedina pristupajuća zemlja koja je formirala Ministarstvo za evropske integracije i to je dokaz trajne opredeljenosti i posvećenosti tom procesu”, rekla je Joksimović i dodala da je jedan od ciljeva njenog rada jačanje saradnje sa Skupštinom Srbije i resornim odborom, koji je imao nadzornu ulogu i u prošlom sazivu.

Ona je poručila da evropske integracije nisu tehnokratski proces, već politički proces.

Joksimović je dodala da je Srbija takođe u procesu programiranja projekata prekogranične saradnje za period 2021 – 2027.

“Uvek je u fokusu političko-Briselski sporazum, vladavina prava. Nema dileme da će Srbija, u momentu stupanja u članstvo, u potpunosti morati da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom”, navela je Joksimović-

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je da je na skupštinskom kolegijumu, pre dva dana, dogovoreno da se uspostavi kontakt sa resornim ministrima i da će se Odbor “intenzivnije uživeti” u svoju kontrolnu ulogu. Izveštaji se očekuju na tri meseca, kazala je Kovač.

Izvor: European Western Balkans