Arhiva vesti

Granice EU ostaju otvorene, ali lideri razmatraju ograničenja putovanja

Lideri EU su zbog ozbiljnosti zdravstvene situacije, posebno širenja novih sojeva virusa, istakli da treba izbegavati putovanja koja nisu neophodna, ali da granice moraju ostati otvorene kako bi se osiguralo funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Upozorili su, ipak, da bi mogla biti uvedena oštrija ograničenja putovanja ako sadašnji napori ne daju rezultate. Na sastanku 21. januara je dogovoreno da se ubrza vakcinacija i pojača testiranje, ali je ocenjeno da je još prerano za uvođenje kovid pasoša.

"Sva nebitna putovanja treba da budu snažno obeshrabrena i unutar zemlje i naravno preko granica", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle video konferencije lidera EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će "možda biti potrebne mere" kojima bi se ograničila nebitna putovanja u EU da bi se zaustavilo širenje virusa. O tome će se razgovarati narednih dana, rekli su zvaničnici EU, ali su istakli da se želi izbeći jednostrano zatvaranje granica, kao što se desilo na početku pandemije.

"Apsolutno je važno da jedinstveno tržište nastavi da funkcioniše", rekla je Fon der Lajen, dodajući da je EU "jedna epidemiološka zona".

Na sastanku evropskih lidera je dogovoreno i da se pojača upotreba brzih antigenskih testova da bi se izbeglo zatvaranje granica u EU, kao i da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Predsednica EK je najavila i da će zone u kojima je cirkulacija virusa na veoma visokom nivou biti označene kao "tamno crvene zone". Putnici iz tih područja će morati da se testiraju pre odlaska i da budu u karantinu po dolasku na odredište. Taj sistem će se primenjivati na putovanja unutar EU, dodala je Fon der Lajen.

"Što se tiče spoljnih granica, takođe ćemo predložiti dodatne bezbednosne mere. Od onih koji u Evropu dolaze iz trećih zemalja zbog nužnog putovanja zahtevaćemo, na primer, testiranje pre polaska", rekla je predsednica EK.

Bez kovid pasoša za sada

Lideri su razgovarali i o kovid pasošima, ali su odlučili da je još rano i da ima mnogo pitanja na koje treba odgovoriti da bi se takve potvrde o vakcinaciji koristile kao nešto više od zdravstvenog kartona.

Neke članice EU koje zavise od turizma, kao što je Grčka, nadale su se da bi potvrde o vakcinaciji mogle da olakšaju putovanja i sačuvaju letnju turističku sezonu.

"Lideri su se dogovorili da rade na standarizovanoj formi dokaza vakcinacije u medicinske svrhe. Lideri će u kasnijoj fazi odrediti u kojim okolnostima se ti sertifikati mogu koristiti", naveo je Šarl Mišea.

Fon der Lajen je rekla da je takav dokument medicinski neophodan i da za to već postoji svetski standard - međunarodni sertifikat o vakcinaciji ("žuti karton") Svetske zdravstvene organizacije.

"Drugo je pitanje za šta se taj sertifikat može koristiti. Njegova upotreba se mora veoma pažljivo razmotriti", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da još ima nekoliko nepoznanica koja se moraju uzeti u obzir, kao što je da li vakcinisana osoba može da prenosi virus, koliko dugo je vakcinacija efikasna i da li se time krše prava onih koji nemaju pristup vakcini ili iz legitimnih razloga ne mogu da se vakcinišu.

"Zbog toga ćemo kasnije, kada bude pravo vreme, morati da imamo temeljnu debatu i konsenzus zemalja članica o mogućim drugim upotrebama tog sertifikata", rekla je Fon der Lajen.

EU će što pre moguće obezbediti vakcine za Zapadni Balkan

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je pre moguće" obezbediti vakcine protiv korona virusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susede, izjavila je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lejen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU.

"Za nekoliko meseci u Evropi ćemo imati više doza nego što možemo da upotrebimo. Istovremeno, neki drugi delovi sveta, oni siromašniji, smatraju da su zaostali u pristupu vakcinama", rekla je Fon der Lajen.

Izvor: EurActiv