Arhiva vesti

Odbor Evropskog parlamenta usvojio Bilčikov izveštaj

BEOGRAD – Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je sinoć izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika. Odbor je takođe usvojio i Izveštaj o Kosovu. Kako je na Tviteru objavio sam Bilčik, izveštaj o Srbiji je usvojen sa 57 glasova „za“, četiri „protiv“.

Poslanici Evropskog parlamenta juče su u Odboru za spoljne poslove (AFET) podržali kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji, u kojima se vlast poziva da do kraja reši afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbiji, kao i slučaj Savamala.

Takođe su podržani amandmani u kojim se originalni tekst Vladimira Bilčika dopunjuje oštrim ocenama izbornih uslova u Srbiji, osudom napada na poslanicu Tanju Fajon i pozivom na nastavak međupartijskog dijaloga.

Svi ovi amandmani, kako nam je potvrđeno iz EP, bili su deo zajedničkog bloka za koji je glasalo 56 od 70 članova ovog Odbora. Poslanici još treba da glasaju za izveštaj u celini, a rezultati ovog glasanja očekuju se večeras ili sutra. Evropski parlament izjasniće se o izveštaju o Srbiji  na plenarnom zasedanju koje se očekuje krajem marta u Briselu.

“Stvarna posvećenost fundamentalnim pravima i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediće put pristupnih pregovora Srbije i EU”, poručili su evroposlanici u izveštaju usvojenom u utorak.

Poziv opoziciji da sedne za pregovarački sto

Evroposlanici su naveli i da su parlamentarni izbori, održani 21. juna prošle godine u Srbiji, sprovedeni uspešno ali da je dominacija vladajuće partije (Srpska napredna stranka), uključujući i u medijima, bila zabrinjavajuća, sa dugoročnim trendovima koji pokazuju pritisak na birače, neravnotežu u medijima i nejasnu liniju između državnih aktivnosti zvaničnika vlasti i partijske kampanje, prenosi N1. 

„Izražavajući žaljenje što je deo opozicije bojkotovao izbore, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju opoziciju da se vrati za pregovarački sto i učestvuje u političkim i parlamentarnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Evroposlanici su pozvali da međustranački dijalog sa Nacionalnom skupštinom bude nastavljen uz posredovanje Evropskog parlamenta i uz učešće svih relevantnih činilaca i proevropskih političkih snaga u Srbiji, kako bi se poboljšala politička klima i poverenje širom političkog spektra.

Evroposlanici ohrabruju srpske vlasti da aktivnije izražavaju posvećenost evropskim vrednostima u javnim debatama i zabrinuti su da javni medijski servisi, koji često prenose izjave političara na vlasti, doprinose širenju retorike protiv EU u Srbiji.

Poslanici Evropskog parlamenta, takođe, izražavaju žaljenje zbog „dezinformativne kampanje“ vladinih zvaničnika koja se tiče pomoći EU tokom pandemije kovid-19 i pozivaju srpske vlasti da građanima pruže sve relevantne informacije o pandemiji.

Srbija mora da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je jedan od uslova u pristupnom procesu, istakli su evroposlanici.

Oni su izrazili zabrinutost što Srbija ima „najnižu stopu usklađenosti“ u celom regionu, kao i zbog njenog stalnog ponavljanja podrške Rusiji u Generalnoj skupštini UN, kada se radi o aneksiji Krima.

Rastući uticaj Kine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu takođe je zabrinjavajući, posebno nedostatak transparentnosti, ali i uticaj kineskih investicija i zajmova na životnu sredinu i društvo u Srbiji.

„Moj prvi izveštaj kao izvestioca dolazi u teško vreme za Srbiju, koja se bori sa tekućom pandemijom koronavirusa. Velika većina evroposlanika podržala je ovaj realistični izveštaj, u kojem se prikazuju glavna dostignuća Srbije i zadaci u reformskom procesu. Želim da naglasim da ovaj izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom putu ka EU“, napisao je na Tviteru Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, posle sinoćnjeg usvajanja izveštaja.

Izvor: European Western Balkans