Arhiva vesti

Varheji: Reforme u oblasti osnovnih prava uslov za brže pregovore

Na Zapadnom Balkanu je proces pristupanja i podrška regionu da sprovede reforme, posebno u oblasti demokratije i vladavine prava, kao i da napreduje na putu ka EU, primarni cilj Evropske komisije, rekao je 19. marta evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

U obraćanju na 126. plenarnoj sednici Venecijanske komisije, koja je održana onlajn, Varheji je istakao da je "Venecijanska komisija bila i ostaće cenjeni partner" Evropske komisije.

Naveo je i tri primera iz regiona - mišljenja Venecijanske komisije o pravosudnim reformama u Albaniji i Severnoj Makedoniji i tekući rad na demokratskim institucijama u Srbiji, koji su, kako je istakao, od suštinskog značaja za usmeravanje tih zemalja ka uspostavljanju pravnog okvira usklađenog sa EU standardima.

Varheji je podsetio da je 2020. Komisija preradila metodologiju proširenja kako bi je učinila kredibilnijom, predvidivijom i dinamičnijom.

To je, kako je rekao, utrlo put za odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Ove godine težimo daljem intenziviranju odnosa sa zemljama koje pregovaraju (o članstvu u EU) na Zapadnom Balkanu i unapređenju puta ka pristupanju za one koje još ne pregovaraju", istakao je evropski komesar.

Kako je rekao, izmenjena metodologija nudi zemljama koje pregovaraju ubrzavanje pregovora, ako sprovode reforme, posebno u oblasti osnovnih prava odnosno jačanja demokratije i vladavine prava.

"I dalje postoje ozbiljni izazovi na Zapadnom Balkanu koji zahtevaju dugoročne napore i održiv angažman", rekao je Varheji.

Komesar je rekao i da je EU, kako bi ohrabrila nastavak reformi, pružila veliku podršku regionu u vidu jesenas usvojenog Ekonomskog i investicionog plana.

"Podsticanjem ekonomskog razvoja, rasta i zapošljavanja, ubrzavanjem konvergencije sa EU i podsticanjem regionalne integracije motivisaćemo region da uloži one reformske napore koji su ključni ako žele da napreduju i uspeju", rekao je Varheji.

Komesar je rekao i da Venecijanska komisija nastavlja da pruža ključne smernice članicama Saveta Evrope i šire preispitujući ključne pravne i institucionalne okvire na polju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

"Našim kontinuiranim partnerstvom moći ćemo da na najbolji način pružimo pomoć i podršku svim partenrima u njihovim naporima da ostanu na pravom reformskom putu i odgovore na očekivanja ljudi", zaključio je Varheji u obraćanju u savetodavnom telu Saveta Evrope.

Izvor: Euractiv