Arhiva vesti

Civilno društvo o Izveštaju EP: Dobra vest za društvo, loša za vlast

BEOGRAD – Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike izjavio je  za N1 da je izveštajem Evropskog parlamenta EU uputila jasnu poruku Srbiji, a to je da je “određeni stepen poverenja i strpljenja izgubljen, i da se od Srbije očekuju konkretni rezultati u konkretnim pitanjima.

„Izveštaj Evropskog parlamenta je najkonkretniji do sada i to je važna politička poruka da je prošlo vreme mimikrije i simuliranja promena. Ove primedbe (Afere Jovanjica, Krušik, Jovanjica i Telekom) ostaće u dosijeu Srbije i pratiće nas  dok se ne istraže svi navedeni slučajevi. Pretpostavljam da je bilo lobiranja iza scene, i to je uobičajeno, jer države kandidati uvek žele da te dekleracije budu interpretirane u lepšem tonu i da se predstave mnogo bolje, nego što to u realnosti jesu“, istakao je Majstorović.

On je dodao da političke stranke na vlasti i opoziciji, koriste svoje političkih patrnera u EU i pokušavaju da utiču na tekst ovakvih i sličnih dokumenata.

„Mislim da je dobro što su ove tri afere tu, i da bi vlasti u Beogradu shvatile to na pravi način. Da kritike nisu tu zarad kritikovanja, već konstruktivni alat koji vrlo jasno i vrlo precizno ukazuje šta Srbija mora da menja. Napominjem da je konkretan jezik u izveštaju osveženje, jer je uobičajeno da u izveštaju dobijamo uopštene i generičke i termine. Ovde je poruka vrlo jasna, i poruka je da je određeni stepen poverenja i strpljenja izgubljen, i da se od Srbije očekuju konkretni rezultati u konkretnim pitanjima“, istakao je on.

Komentarišući pominjanje u izveštaju napade na KRIK i CRTU Majstorović je naglasio da je to razlog više za čuđenje zašto zemlja koja pretenduje da bude lider u evrointegracijama ima onakve scene već danima u Skupštini,  kao i da postoji igrokaz na sednici Odbora na kojoj su poslanici abolirali sami sebe, iako je bilo evidentno kršenje Kodeksa ponašanja poslanika.

„Takve stvari zbunjuje naše partnere u EU, kao i Bilčika, koji pokušava da ukaže koje je stvari neophodno da se pokrenu sa mrtve tačke“, naglasio je Majstorović.

On je ocenio da retorika u srpskom parlamentu ukazuje na stanje koje negira realnost i izveštaje domaćih NVO kao i međunarodnih uglednih organizacija.

„One kazuju isto što i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, a to je da je kvalitet demokratije u Srbiji u padu, u regresiji. Poruke iz Skupštine nisu dobre, i plašim se da ukazuju na emotivne reakcije“, rekao je Majstorović.

Nedeljkov o amandmanu na izveštaj EP: Dobra vest za društvo, a loša za vlast

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov je pozdravio usvajanje amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, u kojem se kritikuje kampanja poslanika vladajuće većine protiv CRTA i istraživačkog portala KRIK, prenosi N1. 

On je istakao da je to dobra vest za društvo, jer pokazuje da evropske institucije nisu odustale od demokratske transformacije Srbije i regiona.

Ocenio je i da je to loša vest za vlast u Srbiji koja prema njegovim rečima, u više navrata dobija negativne ocene sa nadležnih evropskih adresa zbog „bazičnih stvari“.

„Govorimo o fundamentalnim ljudskim pravima, o vladavini zasnovanoj na podeli vlasti koja u Srbiji očigledno ne funkcioniše jer je parlament zamenjen političkom propagandom“, naveo je Nedeljkov za Radio televiziju Vojvodine.

Rekao je da očekuje da institucije reaguju na poruke upućene nevladinim organizacijama iz Skupštine Srbije, da poslanici poštuju sopstveni Kodeks ponašanja, da mediji „rade svoj posao i istinito izveštavaju šta poslanici govore“.

„Oni se ipak nisu uzdržali ni posle poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa su i danas razgovarali u parlamentu o svemu, samo ne o dnevnom reduk već o ljudima koji su bili hrabri da kao profesionalci govore u odbranu svoje struke poput bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića ili sudije Miodraga Majića“, kazao je Nedeljkov.

Dragojlović: Nisam optimista oko ispunjavanja obaveza

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović izjavila je za agenciju Beta da najnoviji Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji ukazuje da su evroparlamentarci dobro upoznati sa nesprovodjenjem obaveza Srbije po svim poglavljima i oblastima kada su u pitanju evrointegracije.

„Bez slobodnih izbora nema demokratije. Država u kojoj nema vladavine prava i podele vlasti, nije država nego neki provizorijum. Takva država ne može da postane članica EU. To važi za sve države kandidate i važilo je oduvek“, naglasila je ona.

Dragojlović je rekla da ne očekuje da će ovaj izveštaj obezbediti političku volju kod predstavnika vlasti za ispunjavanje obaveza Srbije ka članstvu u EU.

„Nisam optimista. Ova vlast deklarativno nije odustala od evrointegracija, ali je jasno po reakcijama političara na ovaj izveštaj da ne razume šta znače demokratija i vladavina prava za funkcionisanje i za ugled neke države“, istakla je ona.

Izvor: European Western Balkans