Arhiva vesti

Joksimović: Konferencija EU-Srbija do kraja juna, moguće otvaranje klastera ove godine

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je nakon jučerašnje sednice Odbora za evropske integracije Narodne skupštine da je moguće otvaranje jednog od klastera sa poglavljima do kraja ove godine. Prema novoj metodologiji EU, poglavlja su podeljena u šest klastera, koji se otvaraju kao celina.

Ministarka Joksimović objasnila je za televiziju N1 da će se sa novom metodologijom pristupni proces Srbije Uniji u narednom periodu voditi pre svega na političkom nivou, uz naglašenu vladavinu prava i dijalog sa Prištinom. Do kraja juna očekuje se međuvladina konferencija, tj. otvoren ministarski razgovor Beograda i Brisela.

„Šta su očekivanja zemalja EU od Srbije, u pogledu konkretnih reformi, gde je bilo kašnjenja, gde su pohvale, a da sa druge strane Srbija iznese svoje argumente i kaže kakvi su naši planovi i šta mi očekujemo od EU“, izjavila je Joksimović.

Ona je rekla da ne veruje u još jednu sušnu godinu – „pripremamo otvaranja dva klastera, odnosno dve grupe poglavlja i očekujemo otvaranja“.

Ministarka je referisala poslanicima rad u 2020, u kojoj nismo otvorili nijedno poglavlje, a na skali brojnih razloga navela je i koronavirus i mala kašnjenja s naše strane.

Ona je prokomentarisala i nedavno usvojeni Izveštaj Evropskog parlamenta, koji je snažno odjeknuo u javnosti.

„Ima dosta pozitivnih ocena, ima dosta prenaglašenih kritika, ali tu učestvuju svi poslanici, to je jedna politička… ponekada i pogodba u samom evropskom parlamentu, ja uvek kažem sve treba uzeti u obzir, razmotriti, ali isto tako, dobro znam da je prenaglašenih kritika bilo“, rekla je Joksimović.

Odbor za evropske integracije usvojio izveštaj o pregovorima, prosledio ga Narodnoj skupštini

Članovi Odbora za evropske integracije su na sednici, održanoj 1. aprila 2021. godine, razmotrili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Nemačke (jul – decembar 2020. godine), koji je obrazložila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je navela da je Srbija pridavala veliki značaj nemačkom predsedavanju, imajući u vidu poznati stav Nemačke prema politici proširenja, ali da su zbog vanrednih okolnosti, izazvanih pandemijom korona virusom, promenjeni prioriteti, kako EU, tako i njenih država članica.

Tokom nemačkog predsedavanja nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, navela je Joksimović, i dodala da to nije posledica zastoja Srbije u reformskim procesima, već da su uzroci brojni i višeslojni.

Joksimović je istakla i da je u navedenom periodu došlo do kreiranja nove metodologije pregovora, da su sada svih 36 pregovaračkih poglavlja grupisani u šest klastera. Kroz klastere se definišu i zajedničke politike EU i meri koliko zemlje kandidati učestvuju u njima, navela je ona. Novom metodologijom je unapređen i format Međuvladine konferencije, ukazala je ministarka Joksimović. Ona je istakla i da su Odbor za evropske integracije i Narodna skupština dobili pojačanu odgovornost u novoj metodologiji pregovora.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su Izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Nemačke i predložili Narodnoj skupštini da ga razmotri i prihvati.

Izvor: European Western Balkans