Arhiva vesti

Međak: Evropske integracije nisu prioritet Srbije

BEOGRAD – „Stvari koje su Vladi bitne se vrlo efikasno rade, a evropske integracije joj samim tim nisu prioritet“, izjavio je u emisiji EWB Screening potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak.

On je podsetio da nema izveštaja Vlade o harmonizaciji zakonodavstva sa EU iz 2016. i 2017. godine, za 2018. i 2019. godinu, harmonizacija zakonodavstva je bila 49%, što je ispod svakog nivoa za državu koja želi da postane članica EU.

Međak je izjavio se „Srbija ozbiljno trudi da nema nezavisno pravosuđe“.

„Mi se ozbiljno trudimo da ga nemamo. Velike smo napore napravili da napravimo amandmane na ustav, to smo radili dve godine, koji liče kao da daju nezavisnost pravosuđu, a da ga suštinski ne daju. Veliki je napor uložen da se to prikrije. Da je toliki napor uložen da se stvari zaista dovedu u red, ovaj pokazatelj od 2,2 koja je naša ocena na skali od 1 do 5 u političkom kriterijumu, taj odnos bi bio mnogo bolji“, izjavio je on, komentarišući istraživanje koje je izradio Evropski pokret u Srbiji.

I u oblasti ekonomije, koja ide dobro, ne postoji konvergencija između Srbije i EU, naglasio je Međak.

„Prema izveštaju EK, gde je poslednji podatak iz 2018. godine, a 2019. godina je bila poslednja godina pred COVID, videćemo ove godine za 2019, Srbija je tada bila na 40,2% proseka EU. Mi smo 2014. bili na 40%. Mi se za četiri godine nismo pomerili. U istom periodu, Crna Gora je skočila za 6%. Znači, konvergencija se dešava u Crnoj Gori. Konvergencija se ne dešava kod nas. Mi imamo napredak u ekonomiji, BDP raste, ali mi ne hvatamo priključak sa EU“, naglasio je Međak.

Komentarišući promene u pregovaračkoj sturkuti Srbije, premo kojima će rad pregovaračkog tima usmeravati ministraka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Međak je izjavio da glavni pregovarač treba da bude neko ko ima stručno znanje i političku moć.

„Ministar mora da razgovara sa šefom Komisije, sa premijerima, sa ministrima spoljnih poslova država članica. To je njegov posao. Posao glavnog pregovarača je da razgovara, pored toga što će razgovarati sa političkim nivoom, da razgovara sa administrativnim nivoom u Evropskoj komisiji. Tu je ta veza i zato je vrlo teško naći glavnog pregovarača kakav je bila Tanja Miščević. I njen odlazak se, evo, oseća, i osećaće se“, rekao je Međak.

On je dodao da je nedavno glasanje o rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji pokazatelj da smo mi upali u unutarevropska trvenja, što partijska, što suštinska, kada je u pitanju vladavina prava, Mađarska i Poljska.

„Niko neće dozvoliti da jedna država, a nas svi posmatraju kao Mađarsku i Poljsku, ne može se dozvoliti da uđe jedna država koja će jačati taj front. Može ući država koja će jačati front za vladavinu prava. Ali mi moramo da pređemo na stranu one grupacije koja je za vladavinu prava. Nažalost, ova rezolucija Evropskog parlamenta pokazuje da nas gledaju kao na državu koja bi pre bila bliža Poljskoj i Mađarskoj nego što bi bila bliska državam severa Evrope koje se bave vladavinom prava“, zaključio je on.

Izvor: European Western Balkans