Arhiva vesti

Srbija uskoro na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju u EU

Ambasadori zemalja članica Evropske unije saglasili su se da Srbija, Severna Makedonija i Albanija budu dodate na listu listu epidemiološki bezbednih zemalja čiji građani mogu da putuju u EU.

 EU na svake dve nedelje razmatra epidemiološku situaciju u "trećim zemaljama" i  ažurira listu onih država koje se smatraju bezbednim za putovanja.


Na spisak će sada pored tri države Zapadnog Balkana, biti dodate i SAD, Hong Kong, Liban, Makao i Tajvan, prenele su agencije.

Formalna odluka o tome biće verovatno doneta 18. juna i tada će stupiti i na snagu.

Uvrštavanjem neke zemlje u spisak epidemiološki bezbednih ukida se načelna zabrana za njene državljane da putuju u EU.

Međutim, ni zabrana putovanja, ni uvrštavanje neke zemlje na spisak epidemiološki bezbednih zemalja pravno ne obavezuju.

Svaka država članica EU, pored toga, zadržava pravo da od putnika koji ulaze na njenu teritoriju traži negativan test ili da ih uputi u karantin.

Stroga ograničenja u režimu putovanja su sve zemlje EU, sa izuzetkom Irske, kao i nečlanice Unije Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island usvojile na samom početku pandemije.

Tim restrikcijama je svim građanima trećih država zabranjen ulazak u EU ako nije nužno neophodan.

Od zabrane su uglavnom bile izuzete službne posete, i određene kategorije putnika, kao što su državljani EU i njihove porodice, diplomatsko osoblje, zdravstveni radnici i drugi.

Na spisku bezbednih zemalja do sada su bile Australija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Ruanda, Singapur i Tajland. Tretman stanovnika EU u pogledu putovanja imaju i stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana.   

Srbija je skinuta sa te liste u julu 2020. godine.

Izvor: Euractiv