Arhiva vesti

EU: Bez pregovora sa Skopljem i Tiranom, prioritet Crne Gore vladavina prava

Šefovi diplomatija Evropske unije su na zasedanju u Luksemburgu istakli strategijsku važnost i geopolitičku realnost ulaska novih članica u EU kao ulaganje u mir, demokratiju, stabilnost, ali nisu uspeli da se dogovore o početku pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom. Na međuvladinoj konferenciji Crne Gore i EU, prvoj po novoj metodologiji, fokus je bio na vladavini prava i ispunjavanju prelaznih merila u poglavljima 23 i 24.

 Ana Paula Zakarijas, šefica diplomatije Portugalije, predsedavajuće EU, izjavila je po završetku ministarskog zasedanja Unije 22. juna da su ministri "primili na znanje najnovija zbivanja u regionu i podvukli strategijsku važnost i geopolitičku realnost procesa proširivanja Evropske unije, koji predstavlja ulaganje u mir, demokratiju, boljitak, bezbednost i stabilnost u Evropi".

Portugalska ministarka je ocenila da međuvladine konferencije EU sa Srbijom i Crnom Gorom u Luksemburgu, iako nije bilo otvaranja novih poglavlja u pregovorima Beograda i Podgorice o članstvu, "šalju povoljan znak o povezanosti Evropske unije sa Zapadnim Balkanom i posebno se tiču nove metodologije proširivanja".

Ana Paula Zakarijas je objasnila da "uprkos svim naporima nije bilo moguće postići sporazum o pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju i Albaniju i sazivanju prve međuvladine konferencije sa ta dva kandidata za članstvo u EU".

Portugalska ministarka je navela da će napori u tom pravcu biti nastavljeni tokom slovenačkog predsedništva EU u idućih šest meseci.

Zamenik šefa bugarske diplomatije Rumen Aleksandrov, koji je predstavljao Bugarsku na ministarskom zasedanju u Luskemburgu, izjavio je da je njegova zemlja "otvorena za konstruktivan dijalog sa predstojećim predsedništvom Slovenije Savetu EU da bi se pronašla obostrano prihvatljiva rešanja".

"Bugarska nastavlja konsultacije sa Skopljem o primeni Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedstvu", rekao je Aleksadrov, dodajući da Sofija insistira da primena tog sporazuma bude jedan od uslova u budućem pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije EU.

Krivokapić: Dobio sam uveravanja da proširenje neće biti u paketu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je od Evropke unije dobio uveravanja da proširenje neće biti u paketu, nego po zaslugama "ko prvi đevojci, njegova đevojka".

On je kazao da je od svih učesnika Međuvladine konferencije dobio jasna uveravanja da stoje Crnoj Gori kao podrška da bi mogla ispunuti privremena merila za poglavlja 23 i 24 i postati prva naredna članica evropske porodice koja neguje istinske vrednosti pravde, stabilnosti, mira i demokratije, preneli su podgorički mediji.

"Ne smemo izneveriti građane zbog političkih i ličnih interesa, mi moramo da služimo građanima i naš pravi put i kolosek je da budemo sledeća članica EU", poručio je Krivokapić.

Na pitanje koliko unutrašnji politički problemi utiču na EU integracije, rekao je da je Vlada pokazala apsolutnu posvećenost tom procesu.

"Jedini problem je što smo mislili da je objektivnost izveštavanja osnovna karakteristika medija i to što nismo na pravi način plasirali javnosti", kazao je Krivokapić i dodao da Vlada nema nijedan medij, jer je opredeljena za slobodu medija i ne želi nijedan medij da drži pod kontrolom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je kazao da prioritet Crne Gore u nastavku procesa integracija mora biti ispunjavanje privremenih merila u ključnim poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

"Crna Gora je već otvorila sva poglavlja i naš razgovor je stoga bio usredsređen na oblast vladavine prava, koja će nastaviti da određuje ukupan tempo naših pregovora", saopštio je Varheji posle međuvladine konferencije Crne Gore i EU.

"Prva politička međuvladina konferencija pod revidiranom metodologijom šalje snažan politički signal posvećenosti EU pristupanju Crne Gore", saopštio je Varheji i dodao da je na sastanku dogovoreno da prioritet sada treba da bude ispunjavanje prelaznih merila u poglavljima 23 i 24.

Varheji je dodao da je EU dala smernice Crnoj Gori u tu svrhu i da je zadovoljan što je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić "potvrdio posvećenost rešavanju najvažnijih pitanja".

"Evropska komisija će biti uz Crnu Goru i učiniti sve što može da ubrza pregovore o članstvu i da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u celini", naveo je Varheji.

Povodom situacije sa Albanijom i Severnom Makedonijom, koje još čekaju početak pregovora sa EU, Varheji je naveo da je prethodnih meseci dosta toga urađeno i da je postignut značajan napredak.

"Mislim da se približavamo kraju procesa i sada treba da uložimo sve naše napore da pređemo na naredni nivo, koji podrazumeva prve međuvladine konferencije (početak pregovora) sa obe zemlje, Albanijom i Severnom Makedonijom, kao prioritetno pitanje", naveo je Varheji.

Izvor: Euractiv