Arhiva vesti

EBRD prognozira Srbiji rast od 6% u 2021. godini

Srbija je na putu značajnog oporavka uz privredni rast od 6% u 2021, navodi se u novom izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima koji je 29. juna objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Banka u Srbiji očekuje oporavak potrošnje nakon pandemije kovida i povećanje javnih investicija u skladu sa nastavkom ekspanzivne fiskalne politike.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021, kako se navodi, biće podržan dodatnim vladinim izdacima u zdravstvu, subvencijama za zarade i jednokratnim isplatama penzionerima i drugim kategorijama stanovništva.

Direktor EBRD za Srbiju i zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da banka ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u održavanju ubrzanog rasta.

"Jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška dobro strukturisanim ulaganjima u transportnu i ekološku infrastrukturu, kao i tranzicija ka zelenoj energiji biće ključni prioriteti u boljoj izgradnji nakon krize kovida", rekao je Kolanđeli.

Za 2022. EBRD očekuje da se srpska ekonomija vrati pre-pandemijskoj brzini ekspanzije sa stopom rasta od 3,5%.

U novom izveštaju EBRD se ocenjuje da su, generalno, efekti pandemije kovida-19 na srpsku ekonomiju u 2020. bili umereni.

Kako se navodi, struktura ekonomije, sa ograničenim prihodima od turizma i relativno visokim udelom osnovnih dobara u proizvodnoj strukturi, zaštitila je zemlju od dubljeg šoka.

"U kombinaciji sa velikim vladinim paketima i manje restriktivnim merama zaključavanja tokom većeg dela godine, to je rezultiralo ekonomskom kontrakcijom od samo jedan odsto u 2020", navodi se u izveštaju "Odgovor na korona virus u 2021 godini: Postavljanje boljih temelja".

Što se tiče zapadnog Balkana, očekuje se da će BDP u regionu porasti za 5,1% u 2021.

Međutim, kontinuirana nesigurnost oko ograničenja putovanja opterećuje izglede za ekonomije zavisne od turizma u regionu.

Očekuje se da će se rast BDP u regionu spustiti na 3,8% u 2022. godini.

Šire gledano, oporavak ekonomija u razvoju u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i severnoj Africi ubrzava se nakon pandemije kovida i one će zabeležiti rast od 4,2% u 2021, prema jesenas prognoziranih 3,6%, saopštio je EBRD.

Glavna ekonomistkinja EBRD Beata Javorčik rekla je da je u zemljama koje su bile pogođene izazovnim ekonomskim okolnostima pre pandemije kovid samo dodatno pojačao postojeće probleme.

Izvor: Euractiv