Arhiva vesti

Počela primena digitalnog kovid sertifikata EU

U Evropskoj uniji 1. jula je počela primena digitalnog kovid sertifikata čiji je cilj slobodno i sigurno putovanje unutar Unije tokom pandemije korona virusa.

Potvrde o vakcinaciji protiv kovida-19, stečenom imunitetu nakon preležane bolesti ili negativnom testu već su ranije počeli da izdaju 21 članica Unije, Norveška, Island i Lihtenštajn, a danas će im se pridružiti još pet zemalja EU, saopštila je Evropska komisija.

Irska je jedina zemlja koja nije spremna za primenu, zbog nedavnog sajber napada na zdravstveni servis, a očekuje se da će početi da izdaje potvrde sredinom jula.

Pozdravljajući početak primene digitalnog kovid sertifikata predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je velika većina država članica već povezana na sistem i da  je spremna da izdaje i overava potvrde, kao i da je već izdato više od 200 miliona potvrda.

"Evropska unija brine o svojim građanima. Digitalna potvrda EU o kovidu je simbol otvorene i sigurne Evrope koja se oprezno otvara stavljajući na prvo mesto zaštitu zdravlja svojih građana", rekla je Fon der Lajen.

Digitalni kovid sertifikat je besplatan i dostupan na svim službenim jezicima EU, u digitalnoj i papirnoj formi.

Prema novim propisima, države članice ne smeju nametati dodatna ograničenja putovanja, poput karantina, nosiocima digitalne potvrde EU o kovidu, osim ako su ona nužna i srazmerna radi zaštite javnog zdravlja.

Članice EU moraju da prihvate sertifikate za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, a mogu da odluče da priznaju i druge vakcine.

Komisija se obavezala da će obezbediti 100 miliona evra kako bi članice svojim građanima obezbedile pristupačno testiranje na kovid-19.

Izvor: Euractiv