Arhiva vesti

Naredna runda dijaloga u septembru, na dnevnom redu predlog mera za bolje izborne uslove

Glavni zaključak dvodnevnog međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta jeste da se pripremi predlog mera i rešenja o kojima učesnici dijaloga treba da se izjasne do 1. septembra. Naredna runda dijaloga biće održana 17. i 18. septembra.

 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je pozvao aktere dijaloga da do 1. avgusta pošalju svoje zahteve kako bi bili uvršteni u predlog mera i rešenja.

"Za uspeh dijaloga je bitno da zahtevi opozicije budu realistični, ostvarivi i održivi, da se nekome ne bi dao alibi da ne izađe na izbore i tako baci ljagu na Srbiju", rekao je Dačić 10. septembra u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima EP.

Naveo je da su razgovori poslužili akterima da iznesu stavove o očekivanjima od dijaloga kao i da su razmenjena mišljenja o pitanjima u vezi medija. Takođe je kazao da će odgovornost za uspeh međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova biti na svim političkim akterima, kao i da se nada da do krivice ili odgovornosti za njegov neuspeh neće doći.

On je rekao i da je prethodni dijalog, održavan pre prošlih izbora, doneo rezultate, kao i da su pregovaračke strane saglasne "da je ispunjeno 90 odsto pitanja".

Dačić je rekao i da napredak postoji i u pregovorima sa strankama koje smatraju da treba voditi diskusije bez učešća stranaca, kao i da u suštini obe grupe opozicionih partija imaju slične zahteve.

Evropski posrednici: Razgovori konstruktivni, paralelni dijalog nije problem

Po okončanju druge faze dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP, medijatori Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, istakli su činjenicu da su predstavnici vlasti i opozicije prvi put sedeli za istim stolom i iznosili konstruktivne stavove i ideje.

Troje evropskih posrednika je ukazalo da se ne protive paralelnom dijalogu vlasti i dela opozicije koji se vodi bez posrednika, ali su naveli da očekuju da na kraju dođe do usaglašavanja rezultata ta dva procesa, sa ciljem obezbeđivanja uslova za poštene i demokratske izbore.

Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

"Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao kofasilitatori napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd", kazala je Fajon.

Navela je da je bila "duga rasprava oko slobode medija", za koju je kazala da predstavlja "veliki izazov", i dodala da je razgovarano i o samom izbornom procesu i finansiranju predizborne kampanje.

"Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana i različitih stavova. Sloboda i nezavisnost medija su evropske vrednosti i zato radni dokument treba da bude prihvatljiv za sve i da doprinese poboljšanju u sferi slobode medija u Srbiji", rekla je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da je ova faza međustranačkog dijaloga "izrodila važne rezultate, u oblasti medijskog okruženja i izbornih uslova", ali da ostaju otvorena pitanja i izazovi.

"Napredak je definitivno postignut, ali činjenica da smo ponovo ovde znači da ima još toga da se uradi, ali i da postoji volja sa obe strane. Optimisti smo, neće biti lako narednih nedelja i meseci, ali danas smo načinili jedan jako bitan korak napred", kazao je Bilčik.

On je naveo da se posrednici nadaju da će kroz naredne razgovore pomoći unapređenju situacije i da neće biti bojkota izbora.

"Postoje još neki dijalozi koji se odvijaju, ali je cilj da na kraju imamo unapređenje izbornih uslova i da nemamo bojkot izbora. Jedini način da se promeni politika je da se neko angažuje i učestvuje u demokratskim procesima", dodao je izvestilac EP za Srbiju.

Bilčik je rekao i da je dijalog uz podršku EU i Skupštine Srbije "veoma važan deo" evropskog puta Srbije i da sastanci pokazuju "koliko je Srbija posvećena evropskoj perspektivi".

Bivši poslanik EP Knut Flekenštajn je rekao da "nije problem" što postoje dva paralelna dijaloga.

"Ja razumem one koji ne žele mešanje drugih u dijalog. Oni razgovaraju o istim pitanjima kao i mi i nadamo se da ćemo na kraju imati isto rešenje. Imali smo zaista konstruktivne razgovore, svi su bili spremni za konstruktivan dijalog, uključujući vladajuću većinu. Nisam navikao na to, ovo je zaista iskorak napred", kazao je Flekenštajn.

Naveo je da "sada treba postići rezultate koji bi bili pravi iskorak" i postarati se da "to ne bude samo kozmetički rezultat, već nešto što može da bude sprovedeno i sa čim će se svi složiti".

Izvor: Euractiv