Arhiva: Važno je

Nemačka podržava pregovore sa Turskom uprkos skepsi

Nemačka podržava pregovore sa Turskom uprkos skepsi

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je tokom posete Berlinu pozvao Nemačku da pruži veću podršku evropskim integracijama Turske, a kao koristi od pristupanja te zemlje EU naveo i konstruktivnu ulogu koju bi Ankara mogla da ima na Bliskom istoku, ali i na Balkanu. Nemačka kancelarka Angela Merkel je stavila do znanja da je lično skeptična u pogledu punopravnog članstva Turske u EU, ali je ponovila stav nemačke vlade da ishod pregovora nije unapred utvrđen i da nema rokova za završetak tog procesa. Erdogan je tokom posete Berlinu pokušao i da pridobije podršku turske dijaspore koja će prvi put moći da glasa na predstojećim lokalnim i predsedničkim izborima u Turskoj.

"Očekujemo od Nemačke da nas podrži na putu koji vodi u EU i u procesu pristupanja. Želimo da se Nemačka angažuje više nego do sada", rekao je Erdogan na konferenciji u organizaciji berlinske organizacije Nemački savet za spoljne odnose (DGAP).

Konzervativci iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel i sestrinske Hrišćansko-socijalne unija (CSU) uzdržani su prema ideji ulaska Turske i njenog punopravnog članstva u EU i zalažu se za "privilegovano partnerstvo" s Ankarom. Njihov partner u novoj vladi, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), otvoreniji je za ideju punopravnog članstva Turske, ali insistira na ispunjavanju utvrđenih kriterijuma za članstvo.

Merkelova je, nakon sastanka sa Erdoganom, rekla da je "lično vrlo skeptična" prema ideji punopravnog članstva Turske u EU ali da to pitanje još neko vreme neće doći na dnevni red. Podsetila je na zvaničan stav nemačke vlade da su pregovori o pristupanju proces čiji ishod nije unapred utvrđen i da ne postoje rokovi za završetak tog procesa.

Nemačka kancelarka je rekla da podržava otvaranje onih pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Turskom koja se odnose na pravdu i ljudska prava "što je pre moguće".

Ona je indirektno prozvala Tursku u vezi sa pitanjem nezavisnosti pravosuđa, koja je dovedena u pitanje zbog načina na koji je Ankara rešavala nedavni skandal zbog korupcije u koji je umešano više privrednika i funkcionera bliskih Erdoganovoj stranci.

Angela Merkel je rekla da se sa turskim premijerom dogovorila da "ministri pravde dve zemlje razmenjuju informacije u vezi sa imenovanjem tužilaca i sudija i nezavisnosti pravosuđa".

Erdogan je prethodno u Nemačkom savetu za spoljne odnose istakao da "Turska ima zadatak da u okviru procesa pristupanja kontinuirano sprovodi reforme", ali je dodao da Nemačka ima posebnu ulogu u tom procesu zbog velikog broj stanovnika turskog porekla.

"Sa drugom, trećom i četvrtom generacijom građani turskog porekla su postali važan činilac nemačkog društva. I to je prilika koju treba da iskoristimo", rekao je turski premijer i primetio da u Nemačkoj ima više državljana turskog porekla nego stanovnika u nekim članicama EU.

Procenjuje se da u Nemačkoj živi najveća turska zajednica van Turske, odnosno oko tri miliona građana turskog porekla.

Turski premijer je takođe istakao da bi Turska mogla da ima ulogu u sprečavanju ili rešavanju nekih regionalnih sukoba. "Ulazak Turske u EU dao bi veliki doprinos miru u regionu i svetu", rekao je premijer i između ostalog naveo da bi Ankara mogla da ima konstruktivnu ulogu kako na Balkanu tako i na Bliskom istoku i u muslimanskim zemljama zapadne Afrike.

Erdogan je tokom posete Berlinu pokušao da pridobije podršku turske dijaspore u Nemačkoj uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora na leto, na kojima će turska dijaspora prvi put moći da glasa. S obzirom da u Nemačkoj živi oko tri miliona građana turskog porekla, to je najveća izborna jedinica posle Istanbula, Ankare i Izmira.

"Želim da budete ponosni što živite u Nemačkoj", rekao je Erdogan pred više hiljada pristalica u Berlinu. "Ali želim i da budete ponosni na tursku zastavu. Vi ste deca velike zemlje", rekao je on.

Turski premijer je pozvao mlade da ne zaborave veru i svoje korene. "Vi ste evropski Turci!", dodao je on.

(Preuzeto sa EurAktiv.rs)

Najnovije