Arhiva: Važno je

Crna Gora otvorila poglavlja 7 i 10

Crna Gora otvorila poglavlja 7 i 10

Crna Gora  je na Međuvladinoj konferenciji koja je održana u Briselu 31. marta 2014. otvorila pregovore u dva poglavlja: 7 – Pravo intelektualne svojine i 10 - Informatičko društvo i mediji.

Crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji je predvodio glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, a u delegaciji su bili i šefovi radnih grupa za 7. i 10. poglavlje Novak Adžić i Ružica Mišković.

Ambasador Pejović je, u svom izlaganju, istakao zadovoljstvo što se, nakon otvaranja pregovora u oblasti vladavine prava, pregovarački proces nastavlja stabilnim tempom i napretkom u drugim oblastima, kao što su Pravo intelektualne svojine i Informatičko društvo i mediji.

On je naglasio da definisani zadaci u ovim, kao i svim ostalim pregovaračkim poglavljima nemaju za cilj samo usklađivanje domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, nego postepenu transformaciju cjelokupnog crnogorskog društva i stvaranje novih razvojnih mogućnosti za građane i preduzeća. U tom kontekstu, ambasador Pejović je istakao da će dalje usklađivanje s pravnom tekovinom EU i sprovođenje propisa u oblasti prava intelektualne svojine značajno doprinijeti daljem jačanju tehnološkog, naučnog, kulturnog i ukupnog društvenog napretka u Crnoj Gori. On je naglasio da se očekuje da Crna Gora do kraja 2015, donošenjem novih ili izmjenom postojećih zakona u ovoj oblasti, bude u potpunosti usklađena s evropskim propisima u ovoj oblasti. Paralelno sa zakonodavnim aktivnostima, Crna Gora će nastaviti rad na jačanju institucionalnih i administrativnih kapaciteta za efikasno sprovođenje prava intelektualne svojine.

Kada je riječ o poglavlju 10- Informatičko društvo i mediji, glavni pregovarač je podvukao uticaj ovog poglavlja na ekonomski razvoj i zaposlenost. Istakao je da Crna Gora pokazuje snažnu posvećenost i rezultate u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima i standardima u oblasti elektronskih komunikacija, usluga informacionog društva i audio-vizuelne politike, kao i njihovom dosljednom sprovođenju. Naglasio je da će u narednom periodu u našem fokusu biti dalje usaglašavanje i jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje propisa iz ovog poglavlja.

U ime EU, na Međuvladinoj konferenciji su govorili ambasador Grčke pri EU Teodoros Sotiropulos i generalni direktor za proširenje Kristijan Danijelson.

Istaknuto je da Crna Gora dobro napreduje u procesu pristupanja EU i da su svi dosadašnji uspjesi rezultat zasluga, energije i odlučnosti koju su pokazale crnogorske institucije i društvo u cjelini. Izraženo je očekivanje da će se dobar tempo nastaviti i tokom narednih mjeseci i da će Crna Gora biti u prilici da uskoro otvori još neka pregovaračka poglavlja. Kada je riječ o poglavljima 7 i 10, sa strane EU je prenijeto očekivanje da će Crna Gora nastaviti rad na daljem usklađivanju s pravnom tekovinom u ovim oblastima, njenom kvalitetnom primjenom, kao i daljim jačanjem administrativnih kapaciteta.


(Preuzeto sa sajta Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vlade Republike Crne Gore)

Najnovije