Arhiva: Važno je

Barozo: Nastaviti proširenje EU

Barozo: Nastaviti proširenje EU

Žose Manuel Barozo poručio je u oproštajnom govoru da je politika proširenja jedan od stubova EU i da za tekuće probleme ne treba kriviti nove članice.

“Proširenje je jdna od najuspešnijih politika EU”, rekao je odlazeći predsednik Evropske komisije novinarima u Briselu pred odlazak sa funkcije, koju će od 1. novembra preuzeti Žan-Klod Junker. On je podsetio da je tokom njegova dva mandata na čelu Komisije EU narasla najpre na 25, a zatim na 27 članica, a da ih nakon prijema Hrvatske ove godine ima 28.

"Da nije bilo proširenja, danas verovatno ne bismo pričali o krizi u Ukrajini, nego o Bugarskoj ili o baltičkim zemljama”, poručio je odlazeći predsednik.

On je istakao da za krizu evra i druge probleme EU nisu krive nove članice i kao primer uspeha naveo Poljsku, čiji će doskorašnji premijer Donald Tusk od 1. decembra postati predsednik Evropskog saveta.

"Bilo je ljudi koji su govorili da je sa 25 članica odlučivanje nemoguće, a mi smo dokazali da je moguće i sa 28”, rekao je Barozo i ukazao da je EU brže sastavila novu Komisiju nego što je Belgija formirala vladu.

Barozo je odbacio kritike da je EU zbog komplikovane procedure odlučivanja neefikasnija od Rusije, u kojoj sve važne odluke donosi predsednik Vladimir Putin.

"Sistem nije koherentniji ako njime upravlja jedan čovek”, rekao je on i podsetio da je Putin u više navrata naglo menjao politiku.

Pronašao sam jedan Putinov citat od pre nekoliko godina, kada je rekao da nema ništa protiv da Ukrajina udje u EU, a danas se protivi čak i sporazumu o trgovini koji imamo sa Ukrajinom”, ukazao je Barozo.

On je na pitanje da li će nastaviti da se bavi politikom i hoće li se kandidovati za Generalnog sekretara UN odgovorio da zasad o tome ne razmišlja.

Posle 30 godina neprekidnog političkog rada na nacionalnoj i medjnarodnoj sceni, valjda imam pravo na pauzu”, rekao je on.

Odlazeći predsednik oprostio se od novinarima recitujući na portugalskom pesmu “Novi početak” Migela Torge, u kojoj se kaže da “u budućnost treba koračati slobodno i nikada se ne treba zasititi nade”.

Izvor: B92

Najnovije