Arhiva: Važno je

Mogerini: Tokom leta potpisivanje SSP-a sa Kosovom

Mogerini: Tokom leta potpisivanje SSP-a sa Kosovom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u Prištini je izjavila da će ovo biti značajna godina za Kosovo jer će tokom leta biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Govoreći o procesu liberalizacije viza za građane Kosova, Mogerinijeva je na konferenciji s premijerom Kosova Isom Mustafom, navela da se očekuje tehnički izveštaj o procesu liberalizacije i izrazila spremnost da u političkom smislu proces napreduje, prenosi Beta.

Ocenila je da je sprovođenje sporazuma o pravosuđu Kosova i Srbije počelo "kako treba" jučerašnjim objavljivanjem konkursa za tužioce i sudije.

Mustafa je rekao da evroatlantska orijentacija predstavlja volju velike većine građana Kosova.

On je kazao da je Kosovo imalo mnogo žrtava i štete tokom rata, ali da je uprkos tome Kosovo voljno da neposrednim dijalogom rešava problem sa Srbijom i da otvoreno komunicira s nacionalnim zajednicama na Kosovu.

Mustafa je rekao da je sinoć razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su obostrano izrazili spremnost da rešavaju probleme.

Visoka predstavnica EU je na to odgovorila da razgovori dvojice političara bez posrednika predstavljaju određeni napredak. U razgovorima Beograda i Prištine posreduje EU.

Premijer Kosova je takođe izjavio da su kosovske vlasti za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da se ne plaše suočavanja sa prošlošću.

Posle Mustafe, visoka predstavnica EU se sastaje sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, predsednicima opozicionih "Samoopredeljenja" Visarom Imerijem i Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem.

Poslednji sastanak na Kosovu Mogerinijeva ima sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem. Ona sutra dolazi u Beograd.

 

Izvor: RTS

Najnovije