Arhiva: Važno je

EK zainteresovana da podrži infrastrukturne projekte

EK zainteresovana da podrži infrastrukturne projekte

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je EK zainteresovana da finansijski podrži izgradnju železničke pruge Niš - Brestovac na Koridoru 10 kao i izgradnju intermodalnog terminala u Beogradu, ali i za druge srednjoročne investicije, poput gasovoda između Bugarske i Srbije.

Han je na sastanku Naconalnog odbora za investicije u Beogradu rekao da je Evropska komisija već istražila načine za pružanje podrške određenom broju projekata sredstvima EU, ali da želi da bude sigurna da su, pre pružanja podrške prioritetnim investicijama, problemi eksproprijacije rešeni ili u odmakloj fazi.

„Želimo da podržimo zrele projekte. Naravno, želimo da podržimo projekte koji imaju veliku stratešku vrednost za zemlju, ali i za region”, rekao je Han.

Naveo je da će Srbija, što se EU tiče, dobiti maksimalnu podršku kako bi ostvarila svoje ciljeve koji se odnose na razvoj bolje infrastrukture i dodao da će svi finansijski instrumenti koji su Komisiji na raspolaganju biti mobilisani kako bi se obezbedilo blagovremeno sprovođenje onih investicionih projekata koji su deo proširenja centralne saobraćajne mreže.

Biće finansirani, kako je rekao, i drugi prioritetni sektori koji su obuhvaćeni jedinstvenim izvorom finansiranja u oblasti energetike, životne sredine i poslovne infrastrukture.

Infrastrukturni projekti u saobraćaju, energetici i informacionoj tehnologiji su neophodni kako bi ekonomija države postala konkurentna i razvijena, napomenuo je Han primetivši da je Nacionalni odbor za investicije ključan za određivanje prioritetnih investicionih projekata, te da i zemlje regiona treba da slede primer Srbije i ustanove telo koje će raditi na sličan način.

„Nacionalni odbor za investicije će morati da izgradi snažan nacionalni konsenzus. Prioriteti jedinstvenog izvora finansiranja će morati da uživaju konkretnu podršku nadležnih ministarstava“, naglasio je evropski komesar.

Konstatujući da je dobro razvijena i međusobno povezana saobraćajna i energetska infrastruktura pokretač privrednog rasta i otvaranja radnih mesta kao i privlačenja novih investicija, Han je istakao da povezanost zahteva pravilno određivanje prioriteta.

Kako je rekao, javnih sredstava nema dovoljno i svi zajedno imamo istu potrebu da izvučemo maksimalnu vrednost iz svakog evra koji potrošimo.

U tom smislu, a da bi se važne investicije sprovele i donele realne prednosti što pre, Han smatra da je neophodno da se prioriteti pažljivo odrede i istraže mogući načini finansiranja, što, prtema njegovim rečima uključuje i privatni kapital.

„Vaš uspeh je i uspeh Evrope. Vi ste deo Evrope, a nadam se da ćete uskoro biti i deo EU", poručio je Han.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su pravovremeno planiranje i priprema ključni za realizaciju najvažnijih infrastrukturnih projekata, a da formiranje Nacionalnog odbora za investicije predstavlja jedan od koraka koje je Vlada učinila u tom pravcu.

Joksimovićeva je rekla da to telo radi na ostvarivanju dogovora postignutih prošle godine u Berlinu, kad je razgovarano o tome da sve zemlje Zapadnog Balkana rade zajedno na razvoju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti saobraćajnih i energetskih mreža.

Ona je naglasila da su u toku procesi koji trebalo da dovedu do toga da ceo region Zapadnog Balkana bude bliži članstvu u Evropskoj uniji.

„Taj proces je konkretizovan brojnim sastancima u Beogradu, Prištini i Briselu i jedna dobra ideja nije ostala na nivou ideje već se čine konkretni koraci, a postoji i podrška iz EU", rekla je Joksimovićeva.

Navela je i da je potreban dogovor oko planiranja i realizacije strateški važnih infrastrukturnih projekata za Srbiju, ali i dogovor u oblasti razvoja regionalne infrastrukure i evropske transportne mreže.

Kako je objasnila, važno je da cela Vlada i resorni ministri postignu konsenzus o najvažnijim projektima, ali ida imaju političku podršku.

„Ova Vlada ima sreću da ima premijera koji je lično zainteresovan za investicije i praćenje njihove realizaicije", rekla je Joksimovićeva.

Nacionalni odbor, inače, ima zadatak da usmerava i priprema sprovođenje investicionih projekata iz oblasti infrastrukture, planira investicije i obezbeđuje usklađenost izvora finansiranja.

Članovi su ministri zaduženi za poslove rudarstva i energetike, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede, privrede i državne uprave, a kopredsedavaju ministri zaduženi za evropske integracije i finansije.

Izvor: Ministarstvo za evropske integracije

Najnovije