Arhiva: Važno je

Kosovo 27. oktobra dobija SSP

Kosovo 27. oktobra dobija SSP

Kosovo i Evropska komisija će 27. oktobra u Strazburu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), preneli su kosovski i evropski mediji pozivajući se na diplomatske izvore. Pošto pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, primenjena je drugačija procedura od uobičajene, pa ugovor sklapa EU, a ne zemlje članice, što je omogućeno Lisabonskim sporazumom o funkcionisanju Unije. Diplomate su AFP-u prenele da napredak na Kosovu nije zadovoljavajući i da Priština SSP treba da shvati kao podsticaj za veće napore, dok je Rojters preneo izjave da će biti ustupaka za Srbiju.

Potpisivanju u Strazburu prisustvovaće kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini, rekla je portparolka Komisije Maja Kocijančič, a preneo AFP.

Pet zemalja članica ne priznaje Kosovo, pa je zato na početku procesa odlučeno da SSP ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već Evropska unija. Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Zeleno svetlo za potpisivanje sporazuma dale su danas zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.
Kako navodi Rojters na internet sajtu, potpisivanje SSP sa Kosovom je predmet brige Srbiji, ali u EU su spremni na ustupke.

"Uveren sam da će prva dva poglavlja sa Srbijom mogu biti otvorena do kraja godine", rekao je Rojtersu visoki zvaničnik EU.

Kosovo ne priznaje pet članica EU - Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisane, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmene, tako i u oblasti upravljanja državom pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je ŠP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU.

Kako navodi jedan evropski diplomata za AFP, uprkos dvogodišnjim pregovorima nije postignut očekivani napredak, i u Briselu su zabrinuti zbog stanja u oblasti vladavine prava, korupcije i organizovanog kriminala.

"Budimo iskreni, bilo je napretka, ali nisu na nivou očekivanja", rekao je on, dodajući da bi potpisivanje trebalo da podstakne Kosovo da udvostruči napore.

Izvor: EurActive.rs

Najnovije