Arhiva: Važno je

Komisija predstavila mapu puta za jačanje zone evra

 Komisija predstavila mapu puta za jačanje zone evra

Evropska komisija predstavila je 6. decembra "mapu puta" za produbljivanje evropske Ekonomske i monetarne unije (EMU) sa konkretnim koracima koji treba da budu napravljeni u narednih 18 meseci. U sklopu paketa su i inicijative, uključujući za osnivanje Evropskog monetarnog fonda (EMF) i izbor evropskog ministra ekonomije i finansija. Cilj Komisije je da unapredi jedinstvo, efikasnost i demokratsku odgovornost zone evra.

"Posle godina krize, sada je vreme da uzmemo budućnost Evrope u svoje ruke. Današnji snažan ekonomski rast nas ohabruje da idemo napred i obezbedimo da EMU bude još jedinstvenija, efikasnija i demokratskija i da radi za sve naše građane. Nema boljeg vremena da se krov popravi nego kada sija Sunce", rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker. 

Potpredsednik EK Valdis Dombrovskis istakao je da je jačanje otpornosti ekonomija najbolji način da se spreče krize i da to zahteva strukturne reforme za modernizaciju ekonomije. 

Kako navodi Komisija, produbljivanje EMU znači više radnih mesta, rast, investicije, socijalno poštenje i makroekonomsku stabilnost. 

Zajednička evropska valuta pruža zaštitu i prilike Evropljanima a snažna i stabilna zona evra ključna je za njene članice i EU u celini, navodi Komisija dodajući da su poslednjih godina sprovedene važne institucionalne reforme za jačanje EMU ali da nisu bile kompletne, što je ispravljeno "mapom puta". 

Uz "mapu puta", paket sadrži ključne inicijative o EMF, novim budžetskim instrumentima za stabilnu zonu evra, eventualnu funkciju evropskog ministra finansija. 

Kada je reč o osnivanju EMF, taj fond bi bio izgrađen na dobro postavljenoj strukturi Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) koji je poslednjih godina odigrao ključnu ulgu u zaštiti stabilnosti zone evra pomažući članicama da očuvaju ili dobiju pristup tržištima državnih obveznica. 

Evropski monetarni fond bi nastavio posao ESM i pomagao članicama zone evra u uslovima finansijskih potresa. Takođe bi radio sa Fondom za rešavanje problema (SRF) u bankama i bio kreditor koji bi pomogao bržem sređivanju stanja u posrnulim bankama. 

Predviđa se i veća uloga Fonda u programima finansijske pomoći a tokom vremena EMF bi mogao i da razvije nove finansijske instrumete. 

Evropski parlament i Savet Komisija je pozvala da usvoje predlog o EMF do sredine 2019. 

U mišljenju o mogućem uvođenju funkcije evropskog ministra ekonomije i finansija, koji bi mogao da radi kao potpredsednik EK i predsednik Evrogrupe, navodi se da je to moguće u okviru Ugovora EU. 

Komisija ocenjuje da bi ta nova pozicija ojačala koherentnost, efikasnost, transparentnost i demokratsku odgovornost ekonomske politike EU i zone evra uz puno poštovanje nacionalnih kompetencija. 

Postizanje jedinstvenog stava o ulozi ministra ekonomije i finansija do sredine 2019. omogućilo bi da se ta funkcija uvede kada bude formirana naredna Komisija. Evrogrupa bi tada takođe mogla da odluči da tog ministra postavi za svog predsednika u dva uzastopna mandata, kako bi se mandati ministra i predsednika Evrogrupe poklopili. 

U saopštenju EK navodi se i da upravo objavljeni paket nije ni prvi, ni poslednji korak u procesu kompletiranja EMU, što je jedan od prioriteta Junkerove Komisije.

Izvor:EurActiv.rs

Najnovije