Arhiva: Važno je

Dolazeće portugalsko predsedavanje EU poziva na znatna ulaganja u e-vladu

Dolazeće portugalsko predsedavanje EU poziva na znatna ulaganja u e-vladu

Predstojeće predsedavanje EU Portugalije najavilo je da će mu jedan od prioriteta biti da podstakne prihvatanje digitalnih alata od strane vlada širom bloka.

Portugalsko predsedavanje EU takođe je najavilo da će "značajna" sredstva iz paketa za oporavak od posledica korona krize biti usmerena u digitalizaciju.

Govoreći na jednoj konferenciji koju je organizovalo udruženje digitalne industrije Digitalna Evropa, portugalski ministar ekonomije Pedro Siza Viejra rekao je da će sredstva prvenstveno ići za dodatnu digitalizaciju javnog sektora.

Napori usmereni u digitalizaciju, prema rečima portugalskog ministra, još su potrebniji u trenutku kada se Evropa suočava sa novim "zaključavanjem" zbog epidemije korona virusa i kada građani, u brojnim slučajevima, nemaju pristup ključnim uslugama.

"Želimo značajne investicije u digitalnu vladu", rekao je Siza Viejra.

On je dodao da će šestomesečno portugalsko predsedavanje EU, koje počinje u januaru 2021, ohrabrivati članice da se u budućoj digitalizaciji fokusiraju na pravosuđe, socijalo osiguranje i zdravstvo.

Članice EU sada imaju brojne digitalne usluge za javnost ali EU planira da napravi mnogo harmonizovanije okruženje za pružanje i preuzimanje takvih usluga.

U zaključcima sa prošlomesečnog samita Evropskog saveta navodi se da bi "evropska šema digitalnog identiteta" mogla da bude jedan od načina da se postigne veća usklađenost članica u toj oblasti.

Evropska komisija će planove za uspostavljanje evropskog digitalnog identiteta objaviti u prvom kvartalu 2021.

U dokumentu Komisije u koji je imao uvid EURACTIV navodi se da EK želi da evropski digitalni identitet bude "univerzalno dostupan" svim građanima i kompanijama u EU na dobrovoljnoj bazi, kao i da bude "univerzalno upotrebljiv" i priznat "od strane privatnih i javnih pružalaca usluga u svim transakcijama koje zahtevaju potvrdu identiteta".

Siza Viejra takođe je istakao potrebu brze digitalizacije obrazovnog sektora u EU.

"Verujemo da treba da koristimo digitalne tehnologije da transformišemo način na koji deca uče i šta uče", rekao je on i dodao da te tehnologije treba da se koriste i za obuku nastavnika.

Portugalski ministar je rekao i da je od ključnog značaja da sva deca imaju odgovarajuće digitalne alate u učionicama i da sve škole budu povezane na internet.

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije