Arhiva: Važno je

RSF: Novinari u Srbiji gotovo svakodnevno na meti napada

RSF: Novinari u Srbiji gotovo svakodnevno na meti napada

Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija, navodi se u izveštaju Reportera bez granica objavljenom 20. aprila.

Prema novom Indeksu slobode medija Srbija je na nepromenjenom, 93. mestu, a u regionu je jedino bolje rangirana od Crne Gore.

"Vlada je iskoristila krizu korona virusa za donošenje drakonskog zakona, koji je kasnije ukinut, a na osnovu kojeg je novinarka Ana Lalić u aprilu 2020. zadržana tokom noći u zatvoru nakon hapšenja u svom stanu zbog izveštaja o lokalnoj bolnici", podsećaju RSF.

Tokom antivladinih demonstracija, novinari su bili žrtve nasilja kako od strane demonstranata, tako i od strane policije, koja je proizvoljno hapsila, navodi se u izveštaju i dodaje da su vlasti u brojnim slučajevima brzo identifikovale odgovorne za zločine nasilja nad novinarima, ali je bilo mnogo manje verovatno da će uspešno sprovesti postupke.

RSF takođe podsećaju da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je taj slučaj vraćen na ponovno suđenje, ali i napominju da je početkom 2021. zabeležen značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su izrečene osuđujuće presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 2018. godine.

Međutim, najpoznatiji uzbunjivač u Srbiji Aleksandar Obradović, kako se ističe, i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza protiv njega.

Nezavisni mediji, od kojih su mnogi od njih lokalni mediji, nastavljaju da pokrivaju opasne teme poput političke korupcije i organizovanog kriminala iako su oslabljeni pandemijskom krizom i ne dobijaju novac od države, već on odlazi provladinim medijima.

Jača "zlostavljanje" novinara u EU i na Balkanu

Prema listi RSF, Crna Gora je najlošije rangirana na Zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina je po slobodi medija na 58. mestu, Kosovo na 78. mestu, Albanija na 83, Severna Makedonija na 90, a Crna Gora na 104. Slovenija je zauzela 36. poziciju, a Hrvatska 56.

Napredak je ostvaren u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, a najveći pad, za čak osam mesta, zabeležen je na Kosovu.

Na Balkanu i u Evropskoj uniji napadi na novinare su više nego udvostručeni, navodi se u izveštaju RSF i ističe da je u Evropi zabaleženo značajno pogoršanje kada je u pitanju indikator "zlostavljanje".

Napadi i hapšenja povećali su se u Nemačkoj (na 13. mestu),  Francuskoj (34. mesto), Italiji (41. mesto), Poljskoj (64. mesto), Grčkoj (70. mesto), Srbiji i u Bugarskoj (112. mesto).

Nemačka je pala za dva mesta i nije više u grupi zemalja sa "dobrom" situacijom zbog, kako se navodi u izveštaju, napada ekstremista i pristalica teorija zavere na desetine nemačkih novinara tokom protesta zbog ograničenja tokom pandemije.

U odnosu na prošlogodišnji Indeks, Grčka je pala za pet mesta, Mađarska za tri, Poljska i Slovačka za dva, a Rumunija i Bugarska za jedno mesto.

Najlošije rangirana zemlja EU je Bugarska, koju su RSF ranije opisivali kao "crnu ovcu" EU kada je u pitanju sloboda medija.

Nekoliko novinara u toj zemlji su stalno na meti kampanja blaćenja i uznemiravanja od strane države, ali i zastrašivanja i nasilja.

"Situacija u medijijma u Bugarskoj je veoma zabrinjavajuća jer niko nije zainteresovan za istraživanje ili osudu nasilja nad novinarima", navodi se u izveštaju.

Novinarstvo blokirano u tri četvrtine zemalja

Novinarstvo, "glavna vakcina" protiv dezinformacija, potpuno je ili delimično blokirano u 130 od 180 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, navodi se u izveštaju.

U 73% zemalja situacija je "vrlo ozbiljna", "teška" ili "problematična" za novinare, pa su te zemlje na mapi sveta slobode medija obeležene kao crne, crvene ili narandžaste.

U izveštaju se navodi da samo 12 zemalja, ili 7% u odnosu na prošlogodišnjih 8% ima "dobru situaciju". Ova "bela zona" nikada nije bila tako mala od 2013. godine, navode RSF.

"Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija", poručio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar (Christophe Deloire).

Kako ukazuje Deloar, informacije "prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori", a novinarstvo je "najefikasnije sredstvo" da se obezbedi da "javna debata bude zasnovana na utvrđenim činjenicama".

Pandemija korona virusa je koršćena da bi se blokirao pristup informacijama na terenu, a podaci pokazuju da je novinarima sve teže da istražuju i izveštavaju o osetljivim temema, posebno u Aziji, na Bliskom istoku i u Evropi.

Represija je povećana u Iranu (174. mesto), Saudijskoj Arabiji (170. mesto), Egiptu (166. mesto) i Siriji (173. mesto), navode RSF.

Na začelju liste su Kina (177. mesto), Turkmenistan (178. mesto), Severna Koreja (179. mesto) i Eritreja (180. mesto).

Na prvom mestu već petu godinu zaredom je Norveška, a slede je Finska, Švedska i Danska.

Izvor: Euractiv

Najnovije