Arhiva vesti

Nova runda skrininga u Briselu

U Briselu je danas počela nova runda skrininga, ovaj put posvećena poglavlju 32, koje se tiče javnih finansija. Delegaciju Srbije, kojoj će eksperti Evropske komisije predstaviti evropsku regulativu u vezi sa ovom temom, predvodi šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević koja je rekla da su kontrola i upravljanje javnim finansijama izuzetno važne za napredak Srbije u evropskim integracijama.

Danas razgovaramo kako što transparentnije urediti i upravljati domaćim finansijama kako bismo mogli da se ukljčimo u sistem EU”, rekla je šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju tokom pauze razgovora koji se odvija u sedištu Evropske komisije.


“Pitanje upravljanja finansija proteže se horizontalno kroz čitav sistem vlasti, ne samo na državnom već i na lokalnom nivou”, objasnila je Miščević, sa kojom je u Brisel doputovao i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćosović.

Tokom današnje, treće po redu runde briselskog skrininga vezanog za poglavlje 32, eksperti Evropske komisije srpskoj delegaciji predstavljaju sistem kontrole finansija koji važi u EU, a kao i prethodne dve runde, moguće ju je pratiti iz Beograda putem video prenosa.

Skrining prate ne samo ljudi iz ministarstva finansija, nego i članovi nevladinih organizacija i udruženja novinara”, rekla je Miščević, dodajući da je zbog štednje srpska delegacija ovaj put daleko malobrojnija nego pre dve nedelje, kada se razgovaralo o poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i bezbednosti.

Nakon ove runde, u Briselu će se sledećeg meseca održati prvi bilateralni skrining, tokom koga će domaći eksperti stručnjacima Komisije predstaviti sistem upravljanja finansijama koji važi u Srbiji.

Skrining je proces koji ima za cilj da utvrdi usklađenost sistema upravljanja u Srbiji sa standardima EU i predstavlja važan deo priprema za pregovore, čiji se početak očekuje u januaru 2014.

(Preuzeto sa B92)