Arhiva vesti

Podgorici zeleno svetlo za nova poglavlja

Ambasadori zemalja članica Evropske unije dali su zeleno svjetlo Crnoj Gori za otvaranje poglavlja 23 i 24. Ambasadori zemalja članica Evropske unije dali su, na sastanku u Briselu, zeleno svjetlo Crnoj Gori za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja je EU ranije označila kao ključna za dalji evropski put te države, objavila je Televizija Crne Gore.

Kako se navodi, ambasadori zemalja EU-a usvojili su pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, što znači da je Crna Gora formalno dobila odobrenje za otvaranje tih poglavlja, koja se odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da će ta država 18. decembra otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja je Brisel ranije označio kao ključna za dalji evropski put Crne Gore.

"Na međuvladinoj konferenciji 18. decembra u Briselu ne otvaramo samo poglavlja 23 i 24, već i novu stranicu u cjelokupnim pregovorima", kazao je Marković u Strazburu, na Sedmom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

On je, kako je saopćeno iz crnogorske Vlade, rekao da ta država prihvata novi pregovarački pristup EU-u, jer će strožija pravila koja se odnose na Crnu Goru rezultirati njenom boljom pripremljenošću za članstvo u EU-u.

"Otvaranjem poglavlja 23 i 24 na samom početku i njihovim zatvaranjem na samom kraju pregovaračkog procesa na raspolaganju imamo više vremena, kao i ekspertske, tehničke i svake druge pomoći za kvalitetne reforme. Novi pristup je i politički kompliment, jer Crnu Goru čini državom od koje će sutra drugi učiti", naveo je Marković.

Zatvorena poglavlja

Crna Gora je do sada privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja: poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i poglavlje 25, koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore s EU-om počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU-a.

Međuvladinoj konferenciji prethodila je pozitivna odluka Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zvaničnici država EU-a su tada, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea poručeno je da će Evropska komisija pažljivo analizirati suštinu i sadržaj izmjena usvojenih zakona.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU-u očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

 

(Preuzeto sa AlJazeera)