Arhiva vesti

Evropski parlament usvojio sporazum o Bregzitu, poslednja sednica za poslanike iz UK

BRISEL – Evropski parlament je na današnjoj plenarnoj sednici usvojio Sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih.

Većina glasova protiv došla je iz redova evropskih poslanika iz Ujedinjenog Kraljevstva koji ne podržavaju izlazak njihove zemlje iz EU.

Preostaje da Savet Evropske unije usvoji Sporazum kvalifikovanom većinom glasova, a očekuje se da će to biti samo formalnost. Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi da napusti EU 31. januara u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Na kraju glasanja poslanici u Evropskom parlamentu otpevali su tradicionalnu škotsku i britansku pesmu Auld Lang Syne povodom opraštanja sa svojim kolegama, kojima je ovo bila poslednja plenarna sednica. Ranije u toku dana, poslaničke grupe socijaldemokrata, liberala i zelenih organizovale su oproštajne ceremonije za poslanike iz UK.

S druge strane, poslanici Bregzit partije predvođeni Najdželom Faražom mahali su zastavicama Ujedinjenog Kraljevstva tokom sednice (što je protivno pravilima), a Faraž je izjavio da se njeova država raduje budućoj saradnji sa EU sa pozicije suverene zemlje.

Predsednik Evropskog parlamenta je nakon glasanja izjavio da duboko žali što je došlo do ove tačke.

“Pedeset godina integracije ne može se lako zanemariti. Svi ćemo morati naporno da radimo da izgradimo novi odnos, fokusirajući se uvek na interese i zaštitu prava građana. Neće biti jednostavno. Biće teških situacija koje će testirati našu buduću vezu. To smo znali od početka Bregzita. Siguran sam, međutim, da ćemo uspeti da prevaziđemo bilo kakve razlike i da uvek pronađemo zajedničku osnovu”, rekao je Sasoli.

U debati o Sporazumu učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i državna sekretarka za evropske poslove Hrvatske Nikolina Brnjac, u ime Saveta EU kojim Zagreb predsedava od januara 2020.

Sporazum o povlačenju UK je ispregovaran krajem 2018. godine, ali britanski parlament nije mogao da ga usvoji zbog velikog protivljenja opozicionih Laburista i gotovo polovine poslanika vladajuće Konzervativne partije.

Nakon promena nekih delova Sporazuma i nadmoćne pobede Konzervativaca na izborima u decembru, Sporazum je dobio zeleno svetlo u Vestminsteru ranije ovog meseca.

Izvor: European Western Balkans